Kırşehir tehdit altında: Altın madeni projesi korkutuyor
Kırşehir’in su kaynakları Kervansaray Dağları’nda yapılması planlanan altın maden projeleriyle tehdit altında. Kırşehir’i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, madenlerde kullanılacak su miktarının kentte su kıtlığına yol açacağını belirtti.
Kırşehir’de Kervansaray Dağları’nda yapılması planlanan altın maden sahaları, bölgedeki su kaynakları ve doğal yaşamı tehdit ediyor. Kırşehir’i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, projede kullanılan suyun Kırşehir’in mevcut kaynaklarını hızla tüketeceğini ve kimyasal atıkların suya karışarak halk sağlığını tehdit edeceğini belirtti. Düger, şehir merkezine çok yakın olan ve Kırşehir’in doğal kaynaklarına zarar verecek olan altın maden sahaları ile ilgili, “Bu maden sahalarında bulunan işletmeler madeni ayırmak için Kırşehir’in suyunun büyük bir bölümünü kullanmak zorunda. Bunun yanında ayrıştırma aşamasında kullanılacak kimyasalların atıklarını da su kaynaklarımıza dökerek bu suyu kullanan halkımızın zehirlenmesine neden olacak” dedi.
KİMLER VAR?
Bu projede, Koç Holding’e bağlı Demir Export A.Ş. ile AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas İnşaat A.Ş.’nin ortaklığıyla kurulan Defaş Madencilik ve Sanayi Anonim Şirketi (DEFAŞ A.Ş.) başı çekerken, TÜMAD ve Koza Altın da aynı bölgede altın arama faaliyetlerinde bulunuyor.
SU KAYNAKLARI TEHLİKEDE
Kırşehir’de, şehir merkezine yakın bir bölgede bulunan Kervansaray Dağları’nda bulunan altın maden sahaları, çevreye ve su kaynaklarına zarar verebileceği gerekçesiyle tepki çekiyor. Kırşehir’i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, bu projelerde kullanılan suyun, Kırşehir’in su kaynaklarının büyük bir kısmını oluşturduğunu belirtti. Madenin ayrıştırma sürecinde kimyasal atıkların doğaya salınmasının halk sağlığı açısından ciddi riskler taşıdığını vurgulayan Düger, özellikle su kaynaklarının kirlenmesinin şehirde yaşayanların sağlığını olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Düger, Kırşehir’de zaten bir su sorunumuz var. Bu altın madenleri ile birlikte Kırşehir’in su kaynakları yok olacak. Kırşehir halkı saatte 200 ton su kullanıyor. Bu tesislerin kullanımı 180 ton olacak. Bu da demek ki zaten su kıtlığı yaşanan Kırşehir’imizin neredeyse suyunun tamamını bu şirketler kullanacak. Bu durum da bölgede hem tarımı hem de hayvancılığı olumsuz olarak etkileyecek” dedi.
4 İLİ ETKİLEYECEK
Mustafa Düger, Kızılırmak ve kollarındaki çaylardan su ihtiyacını karşılayan 4 ilin de tehlikede olduğunu şöyle ifade etti:
“Su ihtiyacını Kızılırmak’tan karşılayan 4 ilimiz de bundan etkilenecek. Kırşehir başta olmak üzere Ankara, Çankırı ve Kırıkkale de atıkların su kaynaklarımıza karışmasından dolayı etkilenecek. Ankara şu anda yaklaşık yüzde 20-25 oranında buradan su ihtiyacını karşılıyor. Fakat bu durum önümüzdeki 10 sene içinde yüzde 50’ye ulaşacak. Bu da tehlike çanlarının çalacağı ve vatandaşlarımızın daha çok etkileneceği anlamına geliyor.”
MADEN ATIKLARI ENDİŞESİ
Bölgede bulunan 4 maden sahasından en büyüğü olan Koç Holding’e bağlı Demir Export A.Ş. ile AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas İnşaat A.Ş. ortaklığında yürütülen Defaş Madencilik ve Sanayi Anonim Şirketi’nin altın çıkarma projesi, büyük bir atık sorunu yaratma potansiyeline sahip. Proje kapsamında yılda 3 milyon ton cevher çıkarılması hedeflenirken, bu cevherin işlenmesiyle 1,8 milyon ton zehirli atık oluşacağı belirtiliyor. Ancak, bu atıkların güvenli bir şekilde saklanacağı bir baraj yapılmadığı için, bu durum çevre açısından büyük riskler doğuruyor. Ayrıca, maden faaliyetlerinde kullanılacak on binlerce kamyonun kent trafiğinde yaratacağı yoğunluk, endişe yaratıyor.
SEYFE GÖLÜ VE ÇEVRE KÖYLERDEKİ TARIM TEHLİKEDE
Kırşehir’de yapılacak maden projeleri, yalnızca su kaynaklarını değil, aynı zamanda tarım ve hayvancılığı da olumsuz etkileme riski taşıyor. Maden sahasının Çimeli ve Körpınar köylerine yakın olması, hayvancılıkla geçinen bölge halkını tedirgin ediyor. Ayrıca, Kılıçözü Çayı’nın maden sahasına yakın olması ve Seyfe Gölü’nün 10 kilometre güneydoğusunda bulunması, bu endemik bölgedeki kuş türlerinin göç yollarını tehlikeye atıyor. Başkan Mustafa Düger, "Bu projelerle Kırşehir’in su havzası yok olacak, Seyfe Gölü’nün doğal yaşamı sona erecek" şeklinde konuştu.
BİRLİK OLMALIYIZ
Mustafa Düger, “Bu konuda Kırşehirliler olarak siyaset gözetmeksizin birlik olup kentimizin kaynaklarını ve doğasını korumalıyız. Bu konuda belediyemiz bizlere büyük oranda destek sağlıyor. Bizler parti ve görüş gözetmeksizin herkesten destek bekliyoruz. Bu maden şirketleri burada çalışmalarda bulunmaya devam ederse Kırşehir’in kaynakları ciddi oranda azalacak ve zarar görecek. Bu aşamada köylümüz, çiftçimiz ve hayvancımız da ciddi oranda zarar görecek. Bizler doğamızı ve vatandaşımızı korumak için birlik olduk ve bu birlikteliğe katılmak isteyen herkesi de destek vermeye davet ediyoruz” açıklamasında bulunarak Kırşehir için herkesi birlik olmaya davet etti.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.