Kırkpınar’da heyecan başladı: İlk tur sona erdi

Kırkpınar’da heyecan başladı: İlk tur sona erdi

663. Kırkpınar Yağlı Güreşleri heyecanı dualı çayırda başladı. 663. Heyecanın ilk tur kuraları da başarılı bir şekilde tamamlandı. İlk turda mücadele eden pehlivanlar, seyir zevki güzel karşılaşmalara imza attı.

İki pehlivanın yenişemeyerek yaşamlarını yitirmesi efsanesi ile başlayan Kırkpınar'da 663. heyecan başladı. Bir yıldır alt liglerde mücadele ederek bugün Kırkpınar'da güreş hakkı kazanan pehlivanlar tüm hazırlıklarını yaptı. Sarayiçi Er Meydanı’ndaki heyecan ise başladı. İşte 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 1.tur eşleşmeleri:

İSMAİL ERKAL - SEÇKİN DUMAN

ÜNAL KARAMAN - FEYZULLAH AKTÜRK

FARUK AKKOYUN - CENGIZHAN ŞİMŞEK

RECEP KARA - HAMZA ÖZKARADENİZ

EMRE ERKAL - YUNUS EMRE YAMAN

KÜRŞAT ŞEVKİ KORKMAZ - ARIF AKIN

RECEP TASLAK - ŞAHALİ KURT

TANJU GEMİCİ - HASAN CENGİZ

Sert geçen güreş nedeniyle müsabakalara sık sık ara verildi. Hakemlerin uyarısına rağmen sertlik durulmayınca pehlivanlara sarı kart gösterildi.

Rakiplerini yenen Kürşat Şevki Korkmaz, Seçkin Duman, Faruk Akkoyun, Yunus Emre Yaman, Recep Taslak, Feyzullah Aktürk, Hamza Özkaradeniz ve Hasan Cengiz, üst tura çıktı.

Bu turun galipleri, ikinci turda da dördüncü torbaya girecek. Bu torbalar arasında birinci ve dördüncü torba ile ikinci ve üçüncü torba arasında kura çekimiyle eşleşmeler yapılacak.

yagli-gures-1-001.jpg

KIRKPINAR’IN TARİHİ

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve “Bitmeyen Güreşin Devam Eden Efsanesi Kırkpınar”ın doğuşu, çeşitli efsanelere dayandırılmaktadır. Bu efsaneler içinde en bilineni şöyledir: “1357 yılında Orhan Gazi’nin Rumeli’yi fethetmek için düzenlediği seferler esnasında oğlu Süleyman Paşa, Edirne’yi geçici ele geçirdikten sonra Edirne civarında keşif akınına çıkar. Öncü askerler geri dönerken bugün Yunanistan’ın topraklarında kalan Samona’da mola verir. Dinlenme esnasında aşka gelen kırk yiğit, burada güreşe tutuşur. Saatlerce süren güreşler neticesinde adları Ali ile Selim olan kardeşler yenişemez. Daha sonra Ahiköy yakınında bu kardeşler yeniden güreşe tutuşur. Ancak yine yenişemez ve solukları kesilerek oldukları yerde can verirler. 1361 yılında Edirne’yi feth eden Murad Bey, verdiği emir ile aynı yılın yazında kırk yiğit akıncı anısına bir güreş düzenler. Bu düzenlenen güreş, “Kırkpınar Güreşleri” adıyla tarihe geçer. Bundan sonra her yıl “Hıdırellez Günü”, “Kırkpınar Güreşleri” yapılması gelenek haline gelmiştir.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.