Kırklareli’nin önceki adı Kırkkilise miydi? Kırklareli ismi nereden geliyor?

Kırklareli’nin önceki adı Kırkkilise miydi? Kırklareli ismi nereden geliyor?

Kırklareli, tam 98 yıl önce bugün, yani 20 Aralık 1924’te bugünkü adını aldı. Peki Kırklareli’nin önceki adı Kırkkilise miydi? Kırklareli ismi, Kırkkilise adı nereden geliyor?

Bugün, yani 20 Aralık Kırklareli için önemli bir gün. Şehir bu tarihte il yapıldı, Kırklareli ismini bu tarihte aldı. Yani Kırklareli, tam 98 yıl önce bugün; 20 Aralık 1924’te bugünkü adını aldı.

Peki Kırklareli’nin önceki adı neydi; Kırkkilise olduğu doğru mudur? Kırklareli ismi, Kırkkilise adı nereden geliyor?

Açık kaynak bilgilerine göre, Kırkkilise, Kırklareli’nin önceki adıdır. Bu bölge 26 Temmuz 1920’ye kadar Osmanlı sınırları içindeydi. Bu tarihten sonra Yunanistan tarafından işgal edildi. Kırkkilise’yi Yunan işgali 2 yılı aşkın sürdü. Osmanlı Devleti 10 Kasım 1922’de şehri tekrar geri aldı.

Yunanlılar 2 yılı aşkın süren işgal sürecinde şehri yaktı, yıktı ve yağmaladı. Bu nedenle halkın büyük kısmı başka yerlere göç etmek zorunda kaldı. Kırkkilise, Cumhuriyet’in ilanından sonra il yapıldı. Ve adı da 20 Aralık 1924 tarih ve 537 sayılı yasayla resmen Kırklareli oldu.

kirklarelinin-onceki-adi-kirkkilise-miydi-kirklareli-ismi-nereden-geliyor.jpg

KIRKKİLİSE ADI NEREDEN GELİYOR?

Peki Kırkkilise adı nereden geliyor? Bu sorunun cevabı Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı’ndan Akademisyen Ahmet Özbek’in, “Balkan Savaşlarında Kırklareli (Kırkkilise)” konulu Yüksek Lisans Tezi’nde ayrıntılı bir şekilde yer alıyor.

Özbek’e göre, Kırkkilise isminin menşei hakkında farklı rivayetler bulunuyor. Osmanlı fethinden önce Bizans topraklarında uzun süre bulunan bu şehrin ismi Saranta Ecclesies/ Saranta Ekklasia (Kırkkilise) olarak kullanıldı. Bulgarlar tarafından bu bölgeye Lozengrad, Karpodaimon, Tarpodison, Herakliya, Vrisium, Verise, Bozilli, Nerisse, Aya Saranda, Dessarakendi Eklisite gibi adlar verildi.

Bazı kaynaklarda Kırkkilisa-Saranda Ecclisses olarak geçiyor. Edirne salnamelerinde ise burası Heraklia Kırkkilise olarak ifade ediliyor.

Ayrıca Orhan Gazi’nin Kırkkilise’nin fethinden 10 sene önce Şehzade Süleyman’a yazdığı bir fermanda Kırkkilise adının kullanıldığı görülüyor. Bu durum fetihten önce de Osmanlılar tarafından bu adın kullanıldığını kanıtlıyor.

İLK KİMLER TARAFINDAN KURULDU?

Kırkkilise şehrinin ilk olarak ne zaman veya kimler tarafından kurulduğuna dair net bir bilgi bulunmamakla birlikte ilk yerleşim çağının kalkolitik çağa denk geldiği düşünülüyor. Osmanlı kurulmadan önce bu bölgeyi ilk yerleşim yeri olarak kullananların Traklar olduğu savunuluyor. Daha sonraları bu bölgede eskiçağlarda İskitler, Persler, Makedonlar, Galatlar, Roma ve Bizans Devleti hüküm sürdü deniliyor.

Ferit Atmaca / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.