Kırgızistan bayrağı değişti: Eski bayrak eleştirilere maruz kalmıştı

Kırgızistan bayrağı değişti: Eski bayrak eleştirilere maruz kalmıştı

Kırgızistan 2023’ün son günlerinde kabul edilen yeni bayrağını, Ala-Too Meydanı'nda gerçekleştirilen görkemli bir törenle tanıttı. SSCB’den 1992 yılında ayrılan Kırgızistan, o tarihten beri aynı bayrağı kullanıyordu.

Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1992 yılından bu yana kullanılan bayrağın orijinal tasarımında yapılan değişikliklerle birlikte, ulusal kimliği ve değerleri yansıtan bir simge ortaya çıktı.

3-003.jpg

OLUMSUZLUK KALDIRILDI

Orijinal tasarımda yer alan dalgalı güneş ışınları, Kırgız kültüründe "vefasızlığı" ve "hizmetkarlığı" simgeleyen ayçiçeğine benzetilmesi nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

Yapılan değişikliklerle birlikte güneş ışınları düz bir şekilde uzanırken, güneşin içindeki 'tündük' motifinin içindeki çizgi sayısı 3'ten 4'e çıkarıldı.

2-003.jpg

ÜST DÜZEY İSİMLER KATILDI

Ala-Too Meydanı'nda düzenlenen törene Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev, Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Devlet Sekreteri Suyunbek Kasmambetov, Acil Durumlar Bakanı Boobek Ajikeyev, Genelkurmay Başkanı Ruslan Mukambetov, Bişkek Büyükşehir Belediye Başkanı Aybek Cunuşaliyev ve 1992'de bayrağı tasarlayan Jusup Matayev ile Bekbosun Jayçıbekov da katıldı.

4-001.jpg

OLUMLU KARŞILANIYOR

Askeri bandonun Kırgız Milli Marşı'nı çalmasıyla birlikte dev bayrak gururla göndere çekildi. Bayrak değişikliği Kırgızistan'ın zengin tarihini ve kültürünü temsil etmekle birlikte, bazı kesimler arasında tartışmalara neden oldu.

Bazıları değişikliği gereksiz bulurken, çoğu kesim ise ulusal kimliğin güçlenmesi açısından olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.