Kirada girdap bitmiyor: Ev sahibi ile kiracı nasıl anlaşacak?
Kirada yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz itibarıyla sona ermesiyle eski sisteme dönüldü. Temmuz ayında kira artış oranı yüzde 65 olarak açıklandı. Peki, taraflar için süreç nasıl işliyor? İşte detaylar...
Kirada yüzde 25 zam sınırı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in onayıyla 1 Temmuz itibarıyla sonlandı. Uygulamanın sonlanmasıyla birlikte gerek kiracının gerek mülk sahibinin kafasında soru işaretleri oluştu. Yüzde 25 kira sınırının uygulandığı 2 yıllık süreçte bazı kiracıların oturdukları dairelerin kirası piyasa bedelinin epey altında kalmış oldu.
Sözleşme yenileme süreçlerinde de kira artış oranı yüzde 65 olarak belirlendi. Ancak yine yeni kiracı ile eski kiracı arasında kira makası açık olabiliyor. Ev sahibi ve kiracılar bu konuda nasıl bir yol izlemesi gerektiğini merak ediyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar üst sınırın artık TÜFE’nin son 12 aylık ortalamasının esas alınarak hesaplanacağını belirtiyor. Sınırın kaldırılmasının ev sahiplerine çok yüksek oranlarda zam yapma imkanı tanımadığını belirten gayrimenkul uzmanları, sözleşme bitmeden herhangi bir şekilde kira bedelini yeniden belirleme durumunun söz konusu olmadığını vurguluyor.
UZLAŞMA MÜMKÜN MÜ?
Sözleşmede muhakkak net bir şekilde belirlenmesi gereken şeylerden ilkinin kira bedelinin nasıl ve hangi zaman aralığında ödeneceği ve kira artışının ne şekilde olacağı olduğunu belirten uzmanlar, hukuki süreçte sözleşmenin geçerli olduğunu vurguladı. Öte yandan uzmanlar, bir diğer alternatif yöntem olarak kiracılar ile mülk sahiplerinin anlaşma yoluna gittiğini kaydetti. Eski kira bedellerinin piyasa rayicine göre düşük kalan kiracıların yüzde 100, yüzde 150 gibi oranlarda artış yaparak ev sahibiyle uzlaşıldığını kaydeden uzmanlar, bu yönteminde çok kalıcı olmadığını kaydetti.
EYLÜL'DE KRİZ ARTABİLİR
Yaz aylarının gelmesiyle beraber kiralarda yaşanan krizlerin biraz olsun azaldığını belirten uzmanlar, bunun nedenini öğrenci evlerinin boşaltılmaya başlamasına bağlıyor. Ayrıca tayinler nedeniyle de göçler olabildiğini belirten uzmanlar, Eylül ayından itibaren krizlerde artış yaşandığını vurguluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.