Kiracılara kötü haber: Ev sahibi fark alacak!
Kira zam oranları gündemdeki yerini korurken, düşük kira alan ev sahiplerinden yeni bir adım geldi. Öyle ki artık ev sahibi geriye dönük kira farkını isteyebilecek. Bu durum ise düşük kirayla oturan kiracılar için hiç iyi olmayacak…
Kira zamlarının gündemde olduğu bu dönemde, ev sahipleri kira bedelinin rayiç değerinin altında kalan kiracılardan geriye dönük kira farkı talep edebiliyor. Rayiç bedel, bir konutun bulunduğu bölgedeki benzer konutların piyasa değerleri ile belirleniyor. Yüzde 25'lik kira artış sınırının 2 Temmuz’da sona ermesiyle, yeni dönem kira artışları artık 12 aylık TÜFE'ye göre belirlenecek. Bu durumda, ev sahipleri, kiracının ödediği kira bedelinin çevredeki benzer konutlara göre düşük olduğunu fark ederse ne yapmalı?
RAYİÇ BEDEL VE KİRA TESPİTİ
Konuyla ilgili konuşan Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, rayiç bedelinin, konutun bulunduğu bölgedeki benzer konutların fiyatlarıyla karşılaştırılarak hesaplandığını belirtti. Ev sahibinin kira tespit davası açabilmesi için bazı koşulların yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Hüseyinoğlu, geçerli bir kira sözleşmesinin geri kalanının kalıcı şart olduğunu ifade etti. Ayrıca, kira sözleşmesinin en az 5 yıl devam ediyor olması gerektiğini belirtti. Hüseyinoğlu, "Ev sahibi, kiracısının ödediği kiranın bölgedeki benzer konutlara göre düşük olduğu tespit edilirse, kira tespiti davası açarak kira bedelinin piyasa koşullarına uygun hale getirilmesini talep edebilir" dedi.
KİRA FARKI TALEBİ VE HUKUKİ SÜREÇLER
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, düşük kira ödeyen kiracılarla ilgili olarak "geri dönük kira farkı talep edilebilir mi?" sorusunu yanıtladı. Kadıköy'de açılan bir dava örneğini paylaşan Hüseyinoğlu, müvekkilinin konutunda kiracının 7.000 TL ödediğini, ancak aynı sitede benzer dairelerin kira bedellerinin en az 30.000 TL olduğunu belirtti. Müvekkilinin kiracısının 5 yıldan uzun süredir aynı konutta oturduğunu belirten Hüseyinoğlu, kiranın güncel piyasa değerine uygun hale getirilmesi için bir kira tespit davası açıldığını söyledi. Ancak, kira davalarındaki yoğunluk nedeniyle davanın henüz ilk duruşmasının bile yapılmadığını vurguladı. Davanın sonucunda, kirayı benzer taşınmazlardaki kira bedeline uyarlamayı talep ettiklerini ifade eden Hüseyinoğlu, hukuki sürecin uzun sürebileceğini, ancak davanın olumlu sonuçlanması halinde geriye dönük kira farkının talep edilebileceğini ekledi.
AĞUSTOS AYINDA KİRA ARTIŞ ORANI
Normalde TÜFE verilerine göre belirlenen kira artış oranları, son iki yıldır hükümet tarafından %25 ile sınırlandırılmıştı. Temmuz ayı itibarıyla bu sınır kaldırıldı ve Ağustos ayında sözleşmelerini yenileyecek kiracılar için artış oranı yeniden TÜFE'ye göre belirlenecek. Ağustos ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE ortalamasının %65,93 olmasının ardından aynı oranla uygulanacak.
DİJİTAL KİRA SÖZLEŞMELERİ VE E-DEVLET
Yeni uygulamalar arasında, e-Devlet Kapısı kullanıcıları, yıl sonuna kadar kira sözleşmelerini e-Devlet üzerinden yapabilecekler. "Özel Sigortalarım" adlı yeni hizmetle kullanıcılar, tüm poliçelerine tek bir noktadan erişim sağlayabilecek ve işlemlerini bu platform üzerinden gerçekleştirebilecekler.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.