Kentsel dönüşüme gidilerek talep karşılanmalı
Gayrimenkul Uzmanı Ömer Sadri Yolaş emlak sektöründeki fiyat artışlarının sebeplerini anlattı. Yolaş, “Artışın en büyük sebebi arzın talebi karşılamamasıdır. Bir an önce şehir içinde kentsel dönüşüme gidilerek talep karşılanmalı” dedi.
Emlak sektöründeki fiyat artışları ve ilk evim projesinde çıkarılan krediler vatandaşın ve sektör çalışanlarının gündeminde yer almaya devam ediyor. Gayrimenkul Uzmanı Ömer Sadri Yolaş, “Konut fiyatlarında yaşanan artışın en büyük sebebinin mevcut projelerin vatandaşların talebini karşılayamadı. Arz talebi karşılamıyor. Emlak sektörünün canlanması adına çıkarılan kredi projelerine uygun konut bulmakta zorlandı. O yüzden beklentileri karşılamadı. Sektör şuan ikinci el konutlar için bir kredilenme projesi bekliyor” dedi. Yolaş, ayrıca “Pandemi döneminde insanların teleplerinin değiştiği ve yeni konut yapılmaması stokların bitmesine sebep oldu. Bize göre biran önce şehir içinde kentsel dönüşümlerin başlaması lazım” şeklinde konuştu.
“SEKTÖRE FAYDA SAĞLAMADI”
Gayrimenkul Uzmanı Ömer Sadri Yolaş, ‘ilk evim projesi’ kapsamında verilen krediler sektörde karşılık bulamadı. Sıfır ev projelerinin azlığı ve kredi çıkarılması var olan evlerin fiyatının artmasına sebep oldu diyerek şöyle devam etti: “Yüzde sıfır 69 ilk evim kredisi çıkarıldığı gün itibari ile fazla kişinin yararlanamayacağı belli duruyordu. Buradaki en büyük problem şu bu krediye uygun proje memlekette çok azdı. Böyle bir durum varken kredi planı açıklanıp ondan 15 gün sonra kredi kullanmaya başlanınca elinde projeye uygun ev olan müteahhitlerin evlerine zam yapma imkânı sağladı. Ankara için konuşursak kişi başına 3 milyon tahsis edildi. Ankara’da bir projeden 1 milyona sattığı evi bu krediye göre ev satabiliyorsa bu dairenin fiyatı neredeyse iki katına çıktı. Krediye uygun proje olduğu için gelinen nokta da ilk evim kredisi vatandaşa fayda sağlamadan sektörün canlanmasına fayda sağlamadı.”
“YENİ BEKLENTİ İKİNCİ EL KONUTLARDA”
Yolaş emlak sektörünün beklentisini dile getirerek, “Şimdi emlak sektörünün beklentisi ikinci el konut kredilerinde 0.79 ile 0.99 kredi ile kredilenme konuşuluyor. Emlak sektörü bu kredi söylentisini sahiplenmiş durumda geçen hafta bir milyon olan evin bir haftada bir buçuk milyona gelmesinin sebebi de mülk sahiplerinin kredi çıkmadan fırsatçılığa dayalı bir mantıkla artışa uğramasıdır” ifadelerini kullandı.
“PANDEMİDE BEKLENTİLER DEĞİŞTİ”
Yolaş, “Gayrimenkul ile ilgili bütün hammaddeler ve üretim enerji kaynaklarına bağlı onlara gelen zam sektöre yansıyor. Şartlar bu şekilde olunca gayrimenkulde fiyat artışının önüne geçilemiyor. Pandemi sonrasında insanların ev alma alışkanlıkları değişti. Önceden insanlar evleri otel niyetine kullanıyordu. Pandemide anlaşıldı ki sadece o yetmiyor. Şuan insanlar evleri büyük olsun istiyor, balkonu olsun, bahçe katı ise temiz bir bahçe istiyor. Hal böyle olunca site içi ve kullanışlı evlerin fiyatları da arttı. Fiyatların en çok artmasının sebebi ise arz talebi karşılamıyor. Ortada on tene satılık daire var yüz tane müşteri var. Bu dairelerin fiyatının düşmesi beklenemez. Buna en iyi çözüm ise konut yapımından geçiyor. Bakınca da bugün en küçük binanın yapımı bir yıl sürüyor. Arz talebi karşılamadığından kısa vadede çözüm geleceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
“SEKTÖRE DESTEK VERİLMELİ”
Gayrimenkul Uzmanı Ömer Sadri Yolaş, son olarak şu hususlara değinerek açıklamalarına son verdi: “Gelinen noktada bu emlak fiyatlarının kolay ve anında çözülebilecek bir sorun olmadığını görmek lazım. Bu sorunu oturup bütünsel bir şekilde düşünüp şehrin iç mahallelerinde geri dönüşüme başlanması gerekiyor. Konut sayısının azlığı fiyatları artırıyor. Konut yapımında ve alım satımda kolaylıklar sağlanmalı kentsel dönüşüm devlet tarafından planlanıp ada bazından yapılmalı. Gayrimenkul sektörü kendi içinde neredeyse 500 sektörü barındıran Türk ekonomisinin lokomotifi durumunda sektöre destek verilmeli. Pandemiden dolayı kimse yeni projeye giremedi. Eldeki stokların bitmesi ile böyle bir durum ortaya çıktı. Gayrimenkul sektöründeki sorunun sebebi arzın talebi karşılamamasıdır.”
Enes Boyacı / İLKSAYFA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.