Kemal Karpat kimdir, nereli, ne zaman öldü?

Kemal Karpat kimdir, nereli, ne zaman öldü?

20 ülkede yayımlanmış 130 makalesi ve 16 kitabı bulunan Kemal Karpat kimdir, nereli, ne zaman öldü?

Amerika'daki Türk Araştırmaları Cemiyeti'nin kurucusu ve başkanı olan aynı zamanda Orta Asya Cemiyeti'nin (ACAS) kurucusu Kemal Karpat kimdir, nereli, ne zaman öldü?

Kemal Karpat'ın fotoğrafı

KEMAL KARPAT KİMDİR?

Kemal Karpat, Türk anne ve babanın oğlu olarak Romanya'da 15 Şubat 1923 tarihinde doğdu. İstanbul Üniversitesi'nde hukuk alanında lisans eğitiminin ardından Washington Üniversitesi'nde siyasi bilimler alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. New York Üniversitesi'nden doktor unvanını aldı. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi için çalışan Karpat, New York Üniversitesi, Montana State University, Princeton University, Bilkent Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Harvard University, Johns Hopkins University, Columbia University, École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) ve University of Washington gibi önemli okullarda dersler verdi.

Kemal Karpat kitap okuyor fotoğrafı

ORTA DOĞU VE ORTA ASYA ARAŞTIRMALARINA YÖNELDİ

Osmanlı ve Türkiyat Araştırmaları Derneği'nin ve Türkiye Araştırmaları Enstitüsü'nün de üyesi olan Karpat, 1970 yılında University of Wisconsin–Madison'da profesör oldu. Aynı üniversite bünyesinde "International Journal of Turkish Studies" başlıklı 6 ayda bir yayımlanan akademik derginin yayın yönetmenliğini üstlendi. Burada Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nin yöneticiliğini yapan Kemal Karpat, Orta Asya Araştırmaları Cemiyeti'nin de kuruculuğunu yapmıştır. İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih bölümünde profesör unvanıyla ders vermiştir. 20 Şubat 2019 tarihinde ABD'nin Madison, Wisconsin şehrinde hayatını kaybetti. Cenazesi Fatih Camii Haziresine defnedilirken, mezarı burada Mehmet Genç ve Halil İnalcık'ın mezarlarının ortasında bulunmaktadır.

Kemal Karpat kütüphanede fotoğrafı

KEMAL KARPAT’IN ESERLERİ

TBMM Onur Ödülü sahibi ve Türk Tarih Kurumu şeref üyesi olan Kemal Karpat’ın eserleri; Osmanlı’dan Günümüze Kimlik ve İdeoloji, İslam'ın Siyasallaşması: Osmanlı Devleti'nin Son Döneminde Kimlik, Devlet, İnanç ve Cemaatin Yeniden Yapılandırılması, Osmanlı Geçmişi ve Bugünün Türkiye'si, Osmanlı Nüfusu (1830-1914) Demografik ve Sosyal Özellikleri, Osmanlı'dan Günümüze Elitler ve Din, Osmanlı'da Değişim Modernleşme ve Uluslaşma, Ottoman Borderlands: Issues, Personalities, and Political Changes (Robert Zens ile beraber), Ortadoğu'da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk, Ottoman Population, 1830–1914, Türkiye'de Siyasal Sistemin Evrimi 1876-1980, Osmanlı Modernleşmesi Toplum, Kurumsal Değişim ve Nüfus, Osmanlı ve Dünya Osmanlı Devleti ve Dünya Tarihindeki Yeri, Kısa Türkiye Tarihi, Türk Siyasi Tarihi, Türk Demokrasi Tarihi gibi yayımlanmış kitapları vardır.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.