Kazan’da taş ocağı patladı: Tarlalar kullanılmaz hale geldi
Kahramankazan’daki taş ocağı işletmesinin neden olduğu dinamit patlaması sonucunda tarlalarda 3 metre derinliğinde çöküntüler oluştu. İkiye bölünen tarlalar kullanılmaz hale geldi.
Kahramankazan’da, LİMAK tarafından 40 yıla yakındır işletilen maden ocağı, rezervin bitmesi sonucu DEM-KAR'a devredilmişti. Maden rezervinin bitmiş olmasına rağmen devam eden çalışmalar sonucunda dinamit patlaması meydana geldi. 3 metre derinliğinde çöküntüler oluşarak ikiye bölünen tarlalar kullanılmaz hale geldi.
Gazetemize konuşan Kahramankazan Orhaniye Mahallesi Muhtarı Alaattin Aydoğan, dinamit patlatılmasından köylülerin oldukça tedirgin olduklarını dile getirdi. Aydoğan, “Taş ocağında ciddi manada bir heyelan riski var. Başka yerlere giderek, oradaki madenleri işletsinler. Çünkü bizim topraklarımız artık bu yükü kaldıracak durumda değil. Biz köylüler olarak ikinci bir İliç faciası yaşamak istemiyoruz. Her an bir çöküntü ile karşı karşıya kalabiliriz” dedi. Taş ocağı çevresinde bin dönüm arazinin olduğunu belirten Aydoğan, köylülerin tarlalarını ekemediğinin altını çizdi.
“3 METRE ÇÖKÜNTÜ OLUŞTU”
Taş ocağının bir an evvel kapatılmasını istediklerini dile getiren, Kahramankazan Orhaniye Mahallesi Muhtarı Alaattin Aydoğan, “Şuanda da tarım arazilerine doğru sahayı genişletmiş durumda. Son patlamaların ardından, tarlalarda 3 metre kadar çöküntü oluştu. Tarlalar deprem olmuş gibi ikiye bölündü. Bunun sebebi ise, tarım arazilerinin atının boşalmış olması. Bu çökmenin bu kadarla kalacağını da zannetmiyoruz. Köy sakinleri oldukça tedirgin. Taş ocağında ciddi manada bir heyelan riski var. Başka yerlere giderek, oradaki madenleri işletsinler. Çünkü bizim topraklarımız artık bu yükü kaldıracak durumda değil. Biz köylüler olarak ikinci bir İliç faciası yaşamak istemiyoruz. Her an bir çöküntü ile karşı karşıya kalabiliriz” ifadelerini kullandı.
KÖYLÜ TARLALARINI EKEMİYOR
Taş ocağının faaliyetleri neticesinde verimli birçok arazi kullanılmaz halde olduğunu belirten Aydoğan, şunları aktardı:
“Ben 5 yıldır bu konu ile alakalı ciddi anlamda mücadeleler veriyorum. Dinamiğin patlaması adeta deprem etkisi oluşturdu. Dinamit patlatılmasının ardından maalesef sular çekildi. Ürünlerde zararlar oluştu. Taş ocağından çıkan toz ve duman tarladaki ürünlere, doğaya, arılarımıza, otlara, dut meyvesine kadar zarar verdi. Arıcılık yapan köylülerimiz büyük bir mağduriyet yaşıyor. Hayvancılık durma noktasına geldi. Su kuyuları maalesef kurudu. Burada neredeyse 600 hane var. Taş ocağının çevresinde yaklaşık olarak bin dönüm arazi var. Şuanda köylü mağdur durumda, tarlalarını ekemiyorlar.”
“ÇÖZÜME KAVUŞMASINI İSTİYORUZ”
Taş ocağında yapılan usulsüzlükler ile ilgili yetkili kurumlara defalarca şikâyette bulunduklarını belirten Aydoğan, “İlgili bütün kurumlara, problemin çözüme kavuşması için dilekçe verdim. Fakat bu konu ile alakalı hiçbir çözüme kavuşamadık. Köylünün mağdur olmasını istemiyorum. Çabalamaya devam edeceğiz. Sorunumuzun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz” diyerek sözlerine noktaladı.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.