Kaza sayılarındaki artışın diğer yüzü

Kaza sayılarındaki artışın diğer yüzü

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre bilinçsiz olarak kullanılan elektrikli scooterlar ölüme davetiye çıkarıyor. Scooter kullanımının yaygınlaşması, kaza sayılarında önceki yıllara göre artışa neden oldu.

Trafiğe takılmadan, toplu taşıma ve taksi kullanmadan, kullanıcılarına kolay, hızlı ulaşım sağlayan elektrikli scooter, son zamanlarda sıkça tercih edilen ulaşım aracı haline geldi.

Ulaşım masraflarından tasarruf, eğlence amaçlı gezi gibi nedenlerle sürücülerine kolaylık sağlayan scooterlerin şehir içi kullanımı yaygınlaştı. Şehir içi araç trafiğinde scooter kullanıcılarının artışı, kaza riskini de fazlalaştırdı.

Ulaşım kolaylığından tercih edilen scooterler, küçük ve daha az korumalı, zor kontrol edilebilir olması nedeniyle kaza ve düşmelerde sürücülerin yaralanma riskini artırdı.

Türkiye'de geçen yıl ölümlü- yaralanmalı kazaya karışan scooter sayısı 2 bin 446 oldu. Bu kazalarda 5'i olay yerinde, 16'sı hastanede olmak üzere 21 sürücü yaşamını yitirdi. Kazalarda 2 bin 50 sürücü de yaralandı.

KAZALARDA ARTIŞ

Ulaşımda scooter kullanımının yaygınlaşması kaza sayılarında önceki yıllara göre artışa neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından elektrikli scooter kazası verilerinin kaydedilmeye başlandığı 2022'de ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan bin 840 kazada 8 sürücü öldü, bin 554 sürücü yaralandı.

YASAKLARA UYULMUYOR

Kaza sayısı artarken bilinçsiz scooter kullanıcılarının can güvenliklerini ihmal ederek, kurallara uymaması dikkat çekti. Şehir içi ulaşımda scooter kullanıcılarının en fazla koruyucu ekipman kullanımını ihmal ettiği, yasak olmasına rağmen scooter ile 2 kişi yolculuk yaptığı gözlendi.

Bazılarının da trafikte belirtilen alanda scooter kullandığı ancak koruyucu ekipman takmadığı ve çift kişi sürüş yasağına uymadığı görüldü.

Scooterr kullanıcılarının, kaldırımda sürüş ve rastgele alanlara aracı park etmesiyle, yayaların güvenliğini tehlikeye attığı, yasak olmasına rağmen 16 yaşından küçüklerin de scooter kullandığı gözlendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.