Kasaplardan kurban uyarısı: Kayıtlı işletmelerin dışına çıkmayın

Kasaplardan kurban uyarısı: Kayıtlı işletmelerin dışına çıkmayın

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, bayramda kurban etinin kasaplar tarafından işlenmesi gerektiğini ifade etti. Yalçındağ, “Sadece et satışına ilişkin kayıtlı işletmelerce yapılabilir. Etinizi kasap dükkanları dışında işletmeyin” dedi.

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, bayramda kurban etinin kasaplar tarafından işlenmesi gerektiğini ifade etti. Hijyen ve sağlık koşulları açısından bakkal ve benzeri yerlerde kıyma çekilmemesi gerektiği vurgulayan Yalçındağ, “Kömürlüğünden makinesini çıkarıp hiçbir hijyen koşulu sağlamadan kıyma çekiyorlar. Bu sıcak yaz günlerinde soğutmasız makineler kullanıyorlar. Bozuk olarak kıyma makinesine giren et daha sonra sağlıklı olan ete de bulaşıyor” dedi. ABB’ye bağlı ekiplerce de yönetmeliğe uymayan işletmelere yoğun denetim yapılacağını belirten Yalçındağ, kesilen hayvanın etlerinin naylon poşet ve kovalarla taşınmaması gerektiğini ekledi.

fazli-yalcindag.jpg

KASAPLARDA İŞLETİN

Etin işlenme şartlarının yönetmelikle belirlendiğini belirten Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Sadece et satışına ilişkin kayıtlı işletmelerce yapılabilir. Etinizi kasap dükkanları dışında bir yerde işletmeyin. Dönemlik “kasaplar” ortaya çıkıyor ve kıyma çekiyorlar. Bakkal dükkanında kıyma çekilmez.

Kömürlüğünden makinesini çıkarıp hiçbir hijyen koşulu sağlamadan kıyma çekiyorlar. Bu sıcak yaz günlerinde soğutmasız makineler kullanıyorlar. Bozuk olarak kıyma makinesine giren et daha sonra sağlıklı olan ete de bulaşıyor. Akşama kadar çektiği tüm kıymalara bozuk et karışabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızı özellikle kasaplara davet ediyorum” şeklinde konuştu.

ett.jpg

YOĞUN MÜCADELE EDİLECEK

Fazlı Yalçındağ, “Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Olcay Bey ile görüştüm. Kendisinin ifadesine göre Kurban Bayramı’nda kentimizde et işleyen yerler yoğun bir şekilde denetlenecek. Et satışına ilişkin kayıtlı bir işletme olmayıp da et işleyen yerlere ceza kesilecek. İl tarım müdürümüz de denetimlerin her zamankinden daha çok yapılacağını ifade etti. Burada önemli olan nokta halk sağlığının korunması. Bu denetimlerle hijyenik olmayan ve sağlıksız görüntülerin önüne geçilecek” açıklamasında bulundu.

frktmez.jpg

NAYLON HİÇBİR ŞEY KULLANMAYIN

Etlerin sıcak sıcak birbirine temas ettiğinde hızla bozulduğunu ifade eden Yalçındağ, “Bu yüzden, etleri buzdolabına koymadan önce bir masanın üzerinde soğumalarını beklemeliyiz. Eğer etleri taşırken naylon torba kullanıyorsak, çok dikkat etmemiz gereklidir. Naylon torba kullanımını önermiyoruz, ancak mecbur kaldıysak eve varır varmaz etleri torbadan çıkarmalıyız. Vatandaşlarımız eğer mümkünse naylon hiçbir şey kullanmasın. Etlerin kesim sıcaklığı düşmeden de buzdolabına kaldırmasın. Öncelikli olarak bu iki duruma dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.

sss.jpg

KİLO BAŞINA 15 TL

Fazlı Yalçındağ, odanın belirlediği kıyma çekme ücretini şu şekilde açıkladı:

“Biz bu konuda halkı üzmeyecek bir fiyat tavsiyesinde bulunduk. Kasaplarda bir kilo etin kıyma çekimini 15 lira olarak belirledik. Baktığımız zaman 20 gram et parası. Önemli olan bu işlemi sağlıklı bir şekilde yapmak. Bu kadar yoğun kesimin yapıldığı bir yerde çok dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle etlerini işletmek isteyen vatandaşlarımızı kasap dükkanlarına davet ediyorum. Evdeki hesap mahalledeki kasap sizi yanıltmaz diyorum.”

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.