Kas kaybı sürecinde anahtar rol oynayacak: İşte o genler

Kas kaybı sürecinde anahtar rol oynayacak: İşte o genler

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü ve Karolinska Üniversite Hastanesi ile İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi’nin yürüttüğü ortak çalışma, kas kaybına yol açan genlerin tespit edilmesinde yeni bir adım atıldığını ortaya koyuyor.

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü ve Karolinska Üniversite Hastanesi ile İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi’nin yürüttüğü ortak çalışma, kas kaybına yol açan genlerin tespit edilmesinde yeni bir adım atıldığını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, özellikle yaşlı bireylerde kas kaybı (sarkopeni) sürecini etkileyen ve tedavi yöntemlerine katkı sağlayabilecek önemli bulgular elde etti.

FİZİKSEL EGZERSİZ VE GENLERİN ROLÜ

Sarkopeninin tedavisinde yaygın olarak önerilen yöntemlerden biri fiziksel egzersiz olarak biliniyor. Egzersiz, kasların zayıflamasıyla mücadelede önemli bir rol oynarken, yaşa bağlı hastalıkların başlamasını da geciktirebiliyor. Ancak bu yeni çalışma, genetik faktörlerin de süreci nasıl etkilediğine dair yeni bilgiler sunuyor. Araştırmada, hem genç hem de yaşlı bireylerin gen ekspresyon verileri analiz edilerek, yaşlanmayı ve egzersizi etkileyen 200 gen ve bu genler arasındaki etkileşimler yapay zeka yardımıyla incelendi.

USP54 GENİNİN KRİTİK ÖNEMİ

Araştırmacılar, yaşlı insanlarda kas zayıflamasını tetikleyen ve sarkopeninin ilerlemesinde önemli rol oynayan USP54 adlı bir geni tespit etti. Bu genin yaşlı bireylerde kas biyopsisi ile doğrulanmış yüksek ekspresyonu, sarkopeni sürecinde kilit bir rol oynadığını gösterdi. Nottingham Trent Üniversitesi'nden Dr. Lívia Santos, yaşlanma sürecini geciktirmeye yardımcı olabilecek genlerin tanımlanmasının, kas kaybını önlemek ve tedavi etmek açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

YAPAY ZEKANIN ARAŞTIRMALARDAKİ YERİ

Çalışmayı yürüten ekip, yapay zekayı kullanarak kas kaybıyla ilişkili daha önce keşfedilmemiş genleri ve bunların etkileşimlerini tespit etti. Dr. Janelle Tarum, bu araştırmanın, yapay zekanın sarkopeni alanındaki potansiyel faydalarını ortaya koyduğunu ifade ederek, iskelet kası kütlesinin regülasyonunda yapay zekanın daha önce kullanılmadığını vurguladı. Bu gelişme, sarkopeninin daha iyi anlaşılması ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için büyük bir motivasyon kaynağı oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.