Kartlardaki temassız özellik iptal mi edildi?

Kartlardaki temassız özellik iptal mi edildi?

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bankalardan inanılmaz bir karar uygulamaya sokuldu. Afetzede vatandaşların mağdur edilmemesi adına temassız kartlarla ilgili yeni bir karar verildi. Peki, kartlardaki temassız özellik iptal mi edildi?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olmuş ve yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Depremin yaraları sarılmaya çalışılıp, arama-kurtarma faaliyetlerine bir umut hala devam edilirken bir yandan da depremzede vatandaşlarımızın yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarının giderilmesi için tüm Türkiye seferber olmuş durumda.

Bu durum devam ederken hayatın hemen her alanda değişen uygulamalara bir yenilikte tüm bankalardan geldi. Bankalar ortak bir kararla deprem bölgesindeki afetten etkilenen vatandaşların mağdur edilmemesi için banka ve kredi kartlarında yeni bir uygulamayı hayata soktu. Peki, kartlardaki temassız özellik iptal mi edildi? Tüm detaylar haberimizde:

haber-kart-1.jpg

TEMASSIZ KARTLARDA YENİLİK

Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin ardından on binlerce yapı yerle bir olmuş, binlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Yıkılan enkazlarda depremzede vatandaşların kullandığı kartları alıp hırsızlık yapma iddiaları ortaya atılınca, bankalar ortak bir karara imza attı. Kartlardaki temassız özellik sayesinde şifre istenilmeden alışveriş yapılıyordu. Fırsatçıların bu durumu kullanıp hırsızlık, gasp ve yağma yapmaması adına tüm Türkiye geneli temassız kartlardaki ilk alışverişte şifre istenmeye başlandı. Bu sayede afet bölgesindeki banka müşterilerinin mağdur edilmemesi sağlandı. Ayrıca ilk alışverişte şifre ile açılan temassız kart, sahibi olduğu anlaşıldığı için ikinci ve üçüncü alışverişte tekrar temassız özellik aktif hale gelmiş oluyor.

habaer-kartt-22.jpg

HIRSIZLIK İDDİALARI ÇOĞALMIŞTI

Depremin meydana geldiği ilk günden itibaren; gerek insanların korkudan giremediği evlere girerek, gerek tam anlamıyla yıkılmamış binaların altındaki marketleri yağmalayarak gerekse de insanların bölgeye gönderdiği yardım tırlarının önünü keserek yapılan hırsızlığa ve yağmaya bir yenisi daha eklendi. İddiaya göre; enkazda bulunan kartları alıp, kartlardaki temassız özellik sayesinde kolayca alışveriş yapılıyor ve hırsızlığa yeni bir boyut kazandırılıyordu. Bankalar durumun rehavetini anladı ve ortak bir kararla, tüm Türkiye’de ilk alışverişte temassız özellik kullanılan kartlarda şifre istemeye başladı. Bu sayede afetten olumsuz etkilenmiş vatandaşların hakkı korunmuş oldu.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.