Kardeş şehir nedir? Kardeş şehir nasıl olunur? Kardeş şehirlerin tarihçesi nedir?
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından daha ön plana çıkan kardeş şehircilik, insanların merak ettiği konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. Peki, Kardeş şehir nedir? Kardeş şehir nasıl olunur? Kardeş şehirlerin tarihçesi nedir?
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen yıkıcı depremler sonrası şehirler ve ilçeler adeta yok olmuş, binlerce vatandaşımız yaralanmış ve binlerce insanımız yaralanmıştı. İnsanlar, sadece canlarını değil, bütün varlıklarını kaybetmişti. Depremin etlileri azalıp arama kurtarma faaliyetlerinde sona gelindiğinde ise yıkılan hayatların yeniden inşası için çalışmalara başlandı. Yıkılan ilçeler ve şehirleri ayağa kaldırmak için devlet ve millet el ele vererek çalışmaları hızlandırdı. Bunun yanı sıra dünyadaki kardeş şehirlerde yardım için ön ayak olmaya başladı. Peki, Kardeş şehir nedir? Kardeş şehir nasıl olunur? Kardeş şehirlerin tarihçesi nedir? Tüm detaylar haberimizde:
KARDEŞ ŞEHİR NEDİR?
Kelime anlamı olarak kardeş şehir, dünya konumu olarak uzakta olan yerleşim yerlerinin kültürel ve ticari alışveriş amacıyla oluşturdukları bir iş birliği manasını taşır. 1947 yılında İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tasarlanan modern anlamdaki şehir eşleştirme kavramı, bir barış simgesi ve uzlaşma eylemi olarak görülmeye başlandı. Dünyadaki farklı kültürler arasında veya eski düşmanlar arasında ticaret ve turizm alanlarında dostluğu geliştirmeyi amaçlamak için bu işbirliğine gidilmeye başlandı. 2000’li yıllarla beraber bu durum daha da yaygınlaştı.
Tarihte kayıtlara geçen ilk çağdaş kardeş şehir uygulaması, I. Dünya Savaşı sonrasında, Birleşik Krallık'ın Keighley şehri ile Fransa'nın Poix-du Nord şehirleri arasında 1920 senesinde imzalandı.
KARDEŞ ŞEHİR NASIL OLUNUR?
Tüm hazırlık aşamalarının ardından tanışma süreçlerinin bitimiyle beraber şehirler yasal ve resmi prosedürleri uygulamaya başlar. Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB), bu konudaki uygulamaya tabii bıraktığı maddeler ve koşullar yerine getirildikten sonra, işlemlerde sona doğru gelinir. Son olarak, İç İşleri Bakanlığı Genelgesi’ne göre hazırlanan;
- Ortak olunacak yabancı belediye hakkında temel bilgileri
- Hangi alanda kardeş şehir ilişkileri yürüteceklerini
- Bu ilişki ile sağlanacak faydayı
- Belediye Meclis Kararı’nı
- İmzalanacak “Kardeş Şehir Protokolü”nün bir örneği
Gibi belgeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’ne izin için bir resmi yazı ile gönderiliyor. Onay geldikten sonra ise imzalar atılıyor. İki şehir artık kardeş şehir oluyor.
DEPREM BÖLGELERİNDE ŞEHİRLERİN KARDEŞ ŞEHİRLERİ
Hatay (Antakya)
- Almanya/ Aalen- Kiel
Kahramanmaraş
- ABD / Houston – Jackson
Malatya
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefke, Kuzey Kıbrıs
- Tunus El Kâf, Tunus
- Özbekistan Buhara, Özbekistan
- Slovakya Prešov, Slovakya
- Kazakistan Almatı, Kazakistan
- Suudi Arabistan Mekke, Suudi Arabistan
- Amerika Birleşik Devletleri Baton Rouge, Amerika Birleşik Devletleri
- Almanya Saarbrücken, Almanya
Elazığ
- Kazakistan Akmola, Kazakistan
- Kosova Mamuşa, Kosova
- Estonya Tallinn, Estonya
Diyarbakır
- Nashville, Amerika Birleşik Devletleri
- Venedik, İtalya
Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.