Kanser 50 yaş altında hızlı artış gösteriyor
Araştırmalar, dünya çapında 50 yaşın altındaki kişilerde kanser görülme oranının son 30 yılda yaklaşık yüzde 80 arttığını ortaya çıkardı. Bu dönemde 40’lı, 30’lu ve daha genç yaştaki yetişkinlerin kanserden ölümleri ise yüzde 27 civarında artış gösterdi.
Küresel erken başlangıçlı kanser vakalarındaki artışın 1990'dan bu yana yüzde 79'a ulaştığı ve 2019'da 3,26 milyona yükseldiği kaydediliyor. Bu dönemde 50 yaş altı yetişkinlerde kanserden ölümlerinin yüzde 27 arttığı ifade ediliyor. 2019'da 50 yaş altı toplam 1,06 milyon kişinin kanser nedeniyle öldüğü belirtiliyor, bu da 1990 rakamlarına göre yüzde 27'lik bir artışı temsil ediyor.
Uzmanlara göre, kanser vakalarındaki artışın nedenleri araştırılmış ve sonuçları BMJ Oncology dergisinde yayınlanan bir çalışma, kötü beslenme, alkol ve tütün kullanımı, hareketsizlik ve obezitenin olası etken faktörler arasında olduğunu gösteriyor.
SAĞLIKLI YAŞAMA TEŞVİK EDİLİYOR
Araştırma raporunda, sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu, sağlıklı bir diyetin benimsenmesi, tütün ve alkol tüketiminin sınırlanması ve açık hava etkinliklerine katılım gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, daha önce yapılan çalışmaların da 50 yaşın altındaki yetişkinlerde kanser sıklığının arttığını gösterdiği belirtiliyor.
İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi ve Çin'deki Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen bu küresel çalışma, dünya çapında genç yetişkinler için kanser risk faktörlerini inceleyen ilk çalışma türünden biri olarak öne çıkıyor. Daha önceki çalışmalar genellikle bölgesel veya ulusal farklılıklara odaklanmıştı. Bu çalışmada ise 204 ülkeden gelen veriler kullanılarak 29 farklı kanser türünün verileri analiz edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.