Kandilli'den kritik uyarı: Ege'deki riskler açıklandı!
KRDAE Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğin yakından takip edildiğini belirterek tsunami riskine dikkat çekti.
KRDAE Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğin yakından takip edildiğini belirterek tsunami riskine dikkat çekti.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nde gündemdeki sismik hareketlilik ve olası tsunami senaryoları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Özel, son günlerde Ege Denizi'nde yaşanan depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, bölgede 1-6 Şubat tarihleri arasında toplam 1260 sarsıntı tespit edildiğini ve bunlardan 100’ünün 4 ve üzeri büyüklükte olduğunu ifade etti.
Kandilli Rasathanesi’nin, UNESCO çatısı altında Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde deprem sonrası oluşabilecek tsunamiler hakkında 13 ülke ve 16 enstitüye bilgi aktaran bir merkez olduğunu belirten Özel, Türkiye’nin batı kıyılarında büyük bir deprem olması halinde tsunami uyarılarının Kandilli tarafından AFAD’a iletileceğini vurguladı.
EGE DENİZİ’NDEKİ SİSMİK HAREKETLİLİK YAKINDAN İZLENİYOR
Özel, Ege Denizi’nde yaşanan depremlerin tektonik yapıya sahip olduğunu ve bölgenin tsunami açısından risk taşıyan düşey faylar içerdiğini belirterek, geçmişte bu bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hakkında şu bilgileri paylaştı:
- 1956 Amorgos Depremi (7.7-7.8 büyüklüğünde)
Büyük bir tsunamiye yol açtı ve dalgalar Mısır kıyılarına kadar ulaştı.
Ege Denizi’ndeki en yıkıcı depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.
- 1989-1991 Ege Deprem Serisi
Orta büyüklükte başlayıp büyük bir kırılma olmadan sona erdi.
- 2002-2003 Ege Deprem Serisi
Bölgedeki aktif fay hatları nedeniyle art arda sarsıntılar yaşandı.
- 2011-2012 Deprem Fırtınası ve Volkanik Aktivite
Büyük bir patlama yaşanmadı ancak Ege’de volkanik hareketlilik gözlemlendi.
Özel, 2024-2025 yıllarında benzer bir etkinlik sürecinin devam ettiğini ve bu sarsıntıların yakından takip edildiğini ifade etti.
OLASI TSUNAMİ SENARYOSU: TÜRKİYE BİR SAAT İÇİNDE ETKİLENEBİLİR
7,5 veya 7,7 büyüklüğünde bir depremin tsunamiyi tetiklemesi halinde dalgaların Türkiye kıyılarına bir saat içinde ulaşabileceğini belirten Özel, tsunami dalgalarının yarım metre ile bir metre arasında yükselebileceğini söyledi.
Kandilli Rasathanesi’nin tsunami tehlikesini de değerlendirdiğini ifade eden Özel, olası bir büyük depremin Ege’nin kıyı bölgelerini etkileme potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti.
MARMARA DEPREMİ: EN BÜYÜK RİSK KUMBURGAZ FAYI
Basın mensuplarının Marmara Bölgesi'ndeki deprem tehlikesine yönelik sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, tarihsel veriler ışığında Marmara Denizi’nde ortalama 250-300 yıllık periyotlarla büyük depremler yaşandığını belirtti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.