Kan grupları felç geçirme riski üzerinde etkili mi?

Kan grupları felç geçirme riski üzerinde etkili mi?

2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre, A tipi kan gruplarından birine sahip kişilerin felç geçirme olasılığı daha yüksek görünüyor. Peki, kan grupları felç geçirme riski üzerinde etkili mi?

ABD’deki Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen bir araştırma, kan grupları ile felç riski arasında bir bağlantının olduğunu ortaya koydu. A tipi kan gruplarından birine sahip kişilerin, diğer kan gruplarına sahip kişilere oranla 60 yaşından önce felç geçirme olasılığı daha yüksek görünüyor. Peki, kan grupları felç geçirme riski üzerinde etkili mi? Tüm detaylar haberimizde.

kan-gruplari-felc-gecirme-riski-uzerinde-etkili-mi-3.jpg

A TİPİ KAN GRUPLARININ FELÇ GEÇİRME OLASIĞI YÜKSEK Mİ?

2022 yılında ABD’deki Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen bir araştırmada, 17.000 felçli insan ve yaklaşık 60.000 felçli olmayan sağlıklı insanın dahil olduğu 48 genetik ve iskemik (sıklıkla belirli bir dokudaki kan akışının zayıflaması veya tamamen kesilmesi sonucu dokunun başta oksijen olmak üzere hayati önem taşıyan moleküllere erişiminin engellenmesine bağlı olarak gelişen doku hasarına verilen isimdir) felç araştırmalarını derledi. Araştırmaya göre, A tipi kan grubuna sahip bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme olasılığı daha yüksek görünüyor. Araştırmadaki tüm katılımcılar 18 ila 59 yaşları arasında yer alırken, A kan grubuna sahip bireylerin felç geçirme ihtimali diğer kan gruplarına nazaran yüzde 16 daha yüksek çıktı.

EN AZ FELÇ RİSKİ TAŞIYAN KAN GRUBU HANGİSİ?

İnsanların A,B,AB ve 0 olmak üzere dört ana kan grubu bulunurken aralarında en yaygın olanı ise 0 kan grubu. Kan grupları, ebeveynler tarafından aktarılan genler olarak ortaya çıkarken, daha önce kan grupları ile felç geçirme riskinin genetik bağının olmadığı düşünülüyordu. Araştırmada en yüksek felç geçirme ihtimali olan kan grubu A çıkarken, 0 tipi kan grubuna sahip olanlar ise en az felç riski taşıyan bireyler olarak ortaya çıktı.

kan-gruplari-felc-gecirme-riski-uzerinde-etkili-mi-2.jpg

BUNLAR TETİKLİYOR

Maryland Üniversitesi’nde çalışan Nörolog Steven Kittner ise araştırma sonrası, “A kan grubunun neden daha yüksek risk taşıdığını tam olarak bilmiyoruz. Ancak damarları çevreleyen diğer dolaşımdaki proteinlerin yanı sıra trombositler ve hücreler gibi kanı pıhtılaştıran faktörlerle bir ilgisi olması muhtemel. Felç riski adına hipertansiyon, sigara kullanımı ve damarlardaki yağlanma çok daha büyük riskler oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.