Kamudaki kadro düzenlemesi memurların aile hayatını olumsuz etkiliyor
Kamu personelinin zorunlu görev süresi olan 3+1 sistemi hakkında konuşan Osman Kaya, “Aday memurluğun ardından kadrolu memur statüsüne geçme düzeni geri gelmeli. Mevcut düzen memurların aile bütünlüğünü olumsuz etkiliyor” dedi.
Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya, kamuya giren sözleşmeli personellerin, 3 yıl görev yaptıktan sonra, 1 yıl içerisinde kadroya alınması formülüne ilişkin Ulus gazetesinden Rüveyda Aslıipek'e açıklamalarda bulundu. Sözleşmeli personellerin gerek fiziksel, gerek psikolojik sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Kaya, “Kamu personelinin zorunlu görev süresi olan 3+1 sistemi, aile bütünlüğünün sağlanması için 1+1’e dönüştürülmelidir. Yaşanan mağduriyetler anlatılabilecek boyutları geçti. On binlerce insan yaşadıkları mağduriyetlerin çözüme kavuşmasını, sistemin revize edilmesini dört gözle bekliyor” dedi.
“MAĞDURİYET ANLATILABİLECEK BOYUTLARI GEÇTİ”
2019 yılının temmuz ayında geçilen 3+1 modeli ile atanan memurun 4 yıl boyunca tayin hakkı olmadığını ve bu durumdan olumsuz etkilendiğini dile getiren Başkan Kaya şunları aktardı:
“Bugün baktığımızda, Sağlık Bakanlığı’ndan Milli Eğitim Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı’ndan Diyanet İşleri Başkanlığı’na kadar birçok devlet kurumunda, yeni atanan birinin 4 yıl boyunca zorunlu görev yapması gerekiyor. Bizler devlet memuru olduğumuzda bir yıl aday memurluğumuzu doldurduktan sonra kadrolu memur statüsüne geçtik. Bütün özlük haklarımızı kullanabildik. Şu anda bu sistemle atanan kişiler ne yazık ki bu haktan yararlanamıyor. Yaşanan bu mağduriyetler anlatılabilecek boyutları geçti. On binlerce insan yaşadıkları mağduriyetlerin çözüme kavuşmasını, sistemin revize edilmesini dört gözle bekliyor”
“RAPOR OLUŞTURDUK VE DERDİMİZİ ANLATTIK”
Mevcut sistemi değiştirmek adına Türkiye’deki dernekler, sendikalar, akademisyenler, hukukçular ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek Ankara’da bir şura düzenlediklerini söyleyen Kaya, “Biz konfederasyon olarak bu sistemi değiştirebileceğimizi düşündük, bu doğrultuda yola çıktık 4-5 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da bir şura düzenledik. Şura neticesinde bir mutabakat metni imzaladık. Bu mutabakat metninde ‘Anayasaya aykırı olan maddeler var mı? Bu sistemde bu çalışma sistemi ne gibi zorluklar getiriyor?’ diyerek hemen akabinde rapor oluşturduk ve derdimizi anlattık” dedi.
AİLE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN 1+1 ŞART
Ülkemizde ortalama 300 bin devlet memurunun 3+1 sistem ile görev yaptığına değinen Kaya, sistemin sürdürülebilir bir hale getirilmesi, boşanma oranlarının artmaması, aile bütünlüğünün sağlanması açısından 1+1 sistemine geçilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti. Sistemin önceki yıllarda 4+2 olduğunu ve buradan evrilerek 3+1’e geçildiğini aktaran Kaya, günümüzde 1+1 sistemine dönülmesinde bir sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.
ANKET SONUÇLARI VAHİM
Memurlar arasında anket yaptıklarını ve anket sonuçlarına göre hazırladıkları raporu paylaşan Kaya, “Düzenlediğimiz ankete 12 bin kişi katıldı. Katılımcıların yüzde 95,2’si ‘Aile bütünlüğümü olumsuz etkiliyor’ diyor. Boşanmanın bir nedeni olarak görülebilir mi denildiğinde ise ‘Evet görülebilir’ cevabı alındı. Yüzde 97,8’lik kesim ‘Mali ve özlük haklarımı olumsuz etkiliyor’ şeklinde cevap vermiş. Yüzde 66,9 ise sistemin ayrımcılığa sebep olduğunu dile getiriyor” şeklinde konuştu.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.