Kamkat meyvesi nedir, nasıl tüketilir, sağlığa faydaları nedir, nerede yetişir?

Kamkat meyvesi nedir, nasıl tüketilir, sağlığa faydaları nedir, nerede yetişir?

‘Her derde deva, şifalı meyve’ olarak adlandırılan vitamin ve mineral deposu ‘Kamkat’ meyvesini sizler için araştırdık. Peki, Kamkat meyvesi nedir, nasıl tüketilir, sağlığa faydaları nedir, nerede yetişir? Detaylar haberimizde…

Kış aylarının gelmesi ile beraber hastalıklar atarken hastalıklardan korunmak isteyen kişiler ise doğal yolları araştırmaya başladı. Son zamanlarda gerek pazarlarda gerekse marketlerde ön plana çıkan Kamkat meyvesi ise popüler lezzetler arasında. Sağlığa birçok faydası olduğu bilinen mineral ve vitamin deposu Kamkat meyvesini görenler ‘Kamkat meyvesi nedir, nasıl tüketilir, sağlığa faydaları nedir, nerede yetişir?’ sorularına cevap aramaya başladı. Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

ilk1.jpg

KAMKAT MEYVESİ NEDİR?

Son zamanlarda ülke genelinde popülerliğini koruyan, Doğu Asya’dan tüm dünyaya yayılmış Kamkat meyvesinin ana vatanı Çin olarak biliniyor. Ev ve balkonlarda süs bitkisi olarak bahçelerde ise meyve ağacı olarak yetiştiriliyor. Çincede ‘Altın Portakal’ anlamına gelen Kamkat meyvesi turunçgiller ailesinin en ufak üyesi arasında yer alırken ‘Bodur Mandalina’ olarak da biliniyor. Şekli minik bir limona, kokusu bergamota tadı ise portakal ve limonun birleşimine benzeyen ekşimsi bir tat olarak bilinir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve oldukça lezzetli olduğu söylenilen bu meyve antioksidan bakımından zengindir. Pek çok vitamin grubunu da içerisinde barındırır.

manseeet1.jpg

KUMKUAT NASIL TÜKETİLİR?

Turunçgiller ailesinin en sevilen ve en küçük üyesi olan Kamkat kabuğu soyulmadan çekirdekleri ile tüketilen bir meyvedir. Ancak çekirdekler biraz daha ekşi ve acı bir tada sahip olduğu için çekirdekleri çıkarılarak da tüketilebilir. Kabuğunun soyulması zor olduğu için kabuğunu yemek istemeyen kişiler meyvenin ucunu keserek suyunu içebilir. Bunun dışında reçel veya marmelat yapılarak, kek ve tatlılara eklenerek, el yapımı dondurmalarda, salatalarda, bitkisel çay yapılarak ve cilt için maske yapılarak kullanılıp, tüketilebilir.

icc1.jpg

SAĞLIĞA FAYDALARI NEDİR?

Kamkat, diğer ismiyle ‘Kumkuat’ daha çok Doğu Asya ülkelerinde ve Çin’de görülüyor. Vitamin ve mineralleri ile kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Son zamanlarda ülkemizde popüler olan bu meyvenin sağlığa faydaları ise şu şekilde:

*Ağız içerisindeki bakterileri temizleme özelliği ile diş ve diş eti problemlerinin giderilmesine yardımcıdır.

*Cilt sorunlarında, sivilce ve akne problemlerinin giderilmesinde, cildin daha sağlıklı görünmesinde kullanılır.

*İçerisinde bol miktarda bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

*Vücuttaki ufak yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

*Sindirim sisteminin düzenli ve daha aktif çalışmasına yardımcı olur.

*Kanı temizleyerek kan dolaşımını kolaylaştırır ve kansızlığa iyi gelir.

*Güçlü bir idrar söktürücüdür, hazımsızlığa iyi gelir.

*Damar sertliği ve tıkanıklığını önler.

*Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

*Saçlar için doğal bir ilaçtır. Daha sağlıklı, güçlü ve parlak saçlar için Kamkat meyvesi maske olarak kullanılabilir.

*Mikrop öldürücü özelliği sayesinde grip, nezle gibi enfeksiyonlara iyi gelir.

*Mide bulantısını yatıştırır.

*Kamkat antioksidan yönünden zengin olduğu için oksidatif stresi ve kronik hastalıkları önlemede yardımcı olur.

*A, B, B2 ve B3 vitaminleri bakımından zengin olması sebebiyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

ic-1.jpg

KAMKAT AĞACI NEREDE YETİŞİR?

Akdeniz havasının hâkim olduğu bölgede yetişen Kamkat ağaçlarının ana vatanı Çin’dir. Lezzetli ve sağlığa birçok faydası bulunan Kamkat bitkisi evlerde süs bitkisi olarak kullanırken aynı zamanda bahçelerde meyve ağacı olarak da kullanılır. Kamkat ağacı genellikle temmuz veya ağustos ayının sonlarına doğru çiçek açar. Eylül ayı gibi ilk meyvelerini vermeye başlar. Kamkat ağacına sahip olan kişiler toprağın nemini kontrol etmelidir. Kamkat ağacını evde süs bitkisi olarak yetiştiren kişiler, saksı alt tabanının delikli olmasına bitkinin güneş alan bir yerde fakat öğle güneşine direkt maruz kalmayacak şekilde yerleştirilmesine ve havadar bir ortamda olmasına özen göstermelidir. Soğuk ve rüzgârlı ortamı sevmeyen Kamkat bitkisi 15 derecenin altı ortamlarda bulundurulmamalıdır.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.