Kaman Ceviz Festivali başladı: Yerli üretici sahtekarlığın önüne geçilmesini bekliyor

Kaman Ceviz Festivali başladı: Yerli üretici sahtekarlığın önüne geçilmesini bekliyor

Bugün başlayan Kaman Ceviz Festivali’nde bu yıl da aynı sahteciliğin yaşanmasından endişe ediliyor. Gerçek Kaman cevizi üreticileri, Kaman cevizi diye ithal ceviz satanların önüne geçilmesini istiyor.

Bu yıl 33.’sü düzenlenecek olan Kaman Ceviz Festivali, bugün başladı ancak her festivalde yaşanan sorunun bu yıl da yaşanmasından endişe ediliyor.

Bazı uyanık satıcılar Kaman Ceviz Festivali’ni fırsat bilip, ithal cevizleri Kaman cevizi diye satabiliyor. Hemen her festivalde yaşanan bu sahteciliğin bu festivalde de yaşanacağından endişe ediliyor. Gerçek Kaman cevizi üreticileri, Kaman cevizi diye ithal ceviz satanların önüne geçilmesini istiyor.

VATANDAŞ DERTLİ

Kaman Medya’nın görüştüğü Kamanlı gerçek Kaman cevizi üreticileri ve satıcıları, bu festivalde de insanların ithal cevizle kandırılacağını düşünüyor.

Savcılı Büyükobalı bir vatandaş, kendi ürettiği Kaman cevizini kilosu 200 TL’den sattığını anlatırken, festivalde satılacak cevizlerle ilgili şunları söylüyor: “Festivale katılacağım da ceviz getirmeyeceğim ki. Bunu bilmezler ki. Adam ithal ceviz alıyor.”

BİLE BİLE ALANLAR DA VAR

Festivalin en büyük sorununun bu olduğunu fakat bir türlü bu sorunun önüne geçil(e)mediğini ifade eden vatandaş, Kaman cevizi ile ithal cevizin nasıl anlaşılacağı konusunda “Belli ki. Vatandaş bile bile alıyor. Satanın değil alanın suçu” diyor.

kaman-kaman-ceviz.jpg

Gerçek Kaman cevizinin belli oranda bulunduğu, ince kabuğu ve yüksek yağ oranı ile çok kaliteli olduğu, fiyatının ithal cevize oranla bu nedenle daha yüksek olduğu belirtiliyor. Gerçek Kaman cevizi almak isteyen vatandaşların, kesenin ağzını açması gerektiği ifade ediliyor. Kimi vatandaşların bunun farkında olduğu, sırf daha ucuz olduğu için bile bile ithal ceviz aldığı kaydediliyor.

EN AZINDAN SÖYLENMELİ

Kaman cevizi üretici ve satıcıları “Vatandaş cebini düşünecek elbette ancak burada sorun ithal cevizin Kaman cevizi diye satılması. Bu sahtekarlıktır, Kaman cevizine ihanettir. Kimi vatandaş ithalle gerçek Kaman cevizini ayırt edemiyor, daha ucuz diye ithal olanı alıyor. Tüketince ya kandırıldığının farkına varıyor ya da Kaman cevizi bu muymuş diye gerçek dışı bir zanna kapılıyor, Kaman cevizinin adı kötülenmiş oluyor. İthal satan bunun ithal olduğunu söylemeli. Yetkililer bunun takibini yapmalı” diyor.

Kaynak:www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.