Kalecik sınırları aştı: Yılda 39 ton üretim yapıyorlar
Kalecik Hanımeli Kadın Girişimi Kooperatifi, coğrafi işaretli ürünlerden yılda 39 ton üretim yaparak uluslararası pazarlara ulaşıyor. Ulus’a konuşan Kooperatif Başkanı Nuray Seymen, “Kalecikli kadınlarımızın emeği sınırları aştı” dedi.
Kalecik Hanımeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nuray Seymen, Kalecikli kadınların ülke sınırlarını aştığını belirterek, “Yurt dışına da ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Böylece Kalecikli kadınların ürettiği gıdalar, farklı ülkelerdeki sofralara ulaşıyor” şeklinde konuştu.
Coğrafi işaretli üzümlerden sirke, pekmez ve üzüm çekirdeği yağı gibi ürünler ürettiklerini belirten Seymen kooperatifin; ceviz, kavun ve elma gibi farklı meyve sirkeleriyle ürün yelpazesini genişlettiğini, yılda toplam 39 ton üretim yaptıklarını söyledi. Seymen, ürünlerin Başkent Market ve online platformlarda satıldığını, yurt dışına da ihraç edilerek hem ilçeye hem ülkeye değer kattığını vurguladı. Kalecik’te 2019’da kurulan ilk kadın kooperatifi olduklarını ifade eden Seymen, kadın emeğini daha geniş alanlara taşıma hedefinde olduklarını dile getirdi.
KADIN EMEĞİYLE ÜRETİM ARTIYOR
Ulus’a konuşan Kalecik Hanımeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nuray Seymen, ilçenin coğrafi işaretli üzümünden sirke, pekmez, üzüm suyu ve üzüm çekirdeği yağı ürettiklerini vurguladı. Bunun yanı sıra ceviz, çam, kavun, alıç ve elma gibi çeşitli meyvelerden ürettikleri sirkelerle ürün yelpazesini genişlettiklerini söyledi. Kaleiçi unundan yapılan erişteler ve tarhanalarla da bölgeye özgü tatları yaşattıklarını ifade eden Seymen, "Bir yılda 15 ton sirke, 17 ton pekmez ve 7 ton erişte ile tarhana ürettik. Daha fazla kadınla iş birliği yaparak hem üretim kapasitemizi artırmak hem de ürün çeşitliliğimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Kooperatifçiliği hep birlikte öğreniyor ve emeklerimizi üretime dönüştürüyoruz" dedi.
KALECİK ÜRÜNLERİ DÜNYA SOFRALARINDA
Kadınların el emeğiyle üretilen bu ürünlerin Kalecik Belediyesi satış ofisleri ve Başkent Market’lerde tüketiciyle buluştuğunu belirten Seymen, ürünlerin online platformlardan da sipariş edilebildiğini dile getirdi. "Kendi web sitemiz üzerinden ve çeşitli e-ticaret platformları aracılığıyla tüketicilere ulaşabiliyoruz. Üstelik, kadınlarımızın emeği artık sınırları aştı. Yurt dışına da ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Böylece Kalecikli kadınların ürettiği gıdalar, farklı ülkelerdeki sofralara ulaşıyor. Hem ilçemizin hem de ülkemizin adını duyurarak bir katma değer sağlıyoruz" diye konuştu.
KALECİK’TE İLK
2019 yılında Kalecik Belediyesi’nin desteğiyle kurulan kooperatifin, ilçedeki ilk kadın girişimi olduğunu belirten Seymen, kadınların bu yapıyla üretim sürecine daha etkin bir şekilde katıldığını ifade etti. "Evlerimizde üretim yapıyor ve aile bütçesine katkı sağlıyorduk ancak bunları satmak oldukça zordu. Bu kooperatif, kadınlar için büyük bir fırsat oldu. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle bir tesis kurarak daha geniş çaplı üretim yapmaya başladık. Şimdi Kalecikli kadınların emeği, üretimden satışa her aşamada kendini gösteriyor" şeklinde konuştu.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.