Kadınlar günü nedir? 8 Martın hikâyesi ne? Kadınlar günü neden kutlanır?

Kadınlar günü nedir? 8 Martın hikâyesi ne? Kadınlar günü neden kutlanır?

Her yıl Mart ayının 8’inde kutlanan ‘Kadınlar Günü’ sadece Türkiye’de değil dünyada coşku ve sevinçle yaşanacak. Peki, 8 Mart neden kadınlara ithaf edildi? Kadınlar günü nedir? 8 Martın hikâyesi ne? Kadınlar günü neden kutlanır?

Her yıl Mart ayının sekizinci günü kutlanan Kadınlar Günü’nün önemli bir hikâyesi var. Geçmişte yaşanan sıkıntılardan günümüze özel bir gün olarak kalan Kadınlar Günü heyecanı coşkusu yaşanmaya başlandı. Kadın hakları hareketinin önemli bir konumunda yer alan Kadınlar Günü’nün hikâyesi ise trajedi içeriyor. İnsanlar ise kadınlar günü ile alakalı sorular sorarak meraklarını gidermeye çalışıyor. 1800’lü yıllarda bir protesto olarak başlayan girişim sonrasında bir faciaya dönüşmesiyle başlayan hikâye, bugün tüm dünyada coşku ile kutlanıyor. Peki, 8 Mart neden kadınlara ithaf edildi? Kadınlar günü nedir? 8 Martın hikâyesi ne? Kadınlar günü neden kutlanır? İşte tüm detaylar:

Dünya emekçi kadınlar gününde çalışan kadınlar

8 MARTIN HİKÂYESİ NEDİR?

1800’lü yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 bin kadın işçinin, daha iyi şartlarda ve koşullarda çalışma isteklerini dile getirdikleri bir grevle başladı her şey. Kadınlar, iyi şartlarda çalışmak için bir istekte bulunmuşlardı aslında. Ancak dönemin idarecileri ve kolluk kuvvetleri, olayı tırmandırarak bir nevi faciaya davetiye çıkarttılar. Polisler tarafından önce darp edilen kalabalık, ardından fabrikaya kilitlendiler. Daha sonra maalesef fabrikada sebebi bilinmeksizin bir yangın çıktı. Ve o yangın sonucu 129 kadın diri diri yanarak hayatlarını kaybettiler. Bu olay 1857 yılının 8 Mart’ında yaşandı.

kadınlar günü neden kutlanır sorusunu anlatan fotoğraf

KADINLAR GÜNÜ NEDEN KUTLANIR?

Polisin fabrikaya kapattığı ve kilitlediği kadınların 129’unun içerde can vermesi olayları tırmandırdı. Kadınların sesi geçte olsa tüm dünyada yankı bulmuştu. Olaydan tam 53 yıl sonra Danimarka’da ikinci kez toplanan Sosyalist Kadınlar Konferansı, 8 Mart gününün önemini sahneye bir kez daha taşıdı. Seneler sonra tekrardan konuşulmaya başlanan 8 Mart, 1911 yılında tüm dünyada ilk defa ‘Kadınlar Günü’ olarak kutlandı. Daha doğru bir ifade ile önce anma ile başlayan etkinlik, yılların süre gelmesiyle anlayış değişikliği yaşayarak bir kutlama gününe dönüştü. Ardından Sosyalist Kadınlar Platformu’nun almış olduğu kararla 8 Mart gününün ismi değiştirilerek, ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaya başlandı.

kadınlar gününü kutlayan kadınlar

KADINLAR GÜNÜ NEDİR?

8 Mart 1857 tarihinde yaşanan olayın üzerinden seneler geçtikten sonra ilk kez Danimarka’da gündeme getirilen 8 Mart kutlamaları kararı biraz da olsa sancılı bir süreç aldı. Önce, Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, ölen ABD'li kadın işçileri yaşatmak adına 8 Mart'ın ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak anılmasını önerdi. Öneri oy birliği ile kabul edildi. İlk anma 1911 senesinde yapıldı.

dünya kadınlar günü

İlk anma gününden tam 10 sene sonra, 1921 yılında Üçüncü Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda verilen kararla günün adı "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" oldu. Bazı ülkeler, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında, Kadınlar Günü kutlamalarına ve anmalarına yasaklar ve kısıtlamalar koydu. İnsanlar, dünyada 1960’lı yılların sonundan itibaren 8 Mart’ı yeniden anmaya başlayabildiler. Son olarak Birlemiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977'de tüm dünyayı ilgilendiren küresel bir karara imza atarak 8 Mart tarihinin "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

dünya kadınlar günü yürüyüşü yapan kadınlar

8 Mart, Türkiye'de ise ilk kez 1921 yılında kutlandı. 1975 yılından sonra kitlesel kutlamalar başlarken, 12 Eylül Darbesi ile ara verilen kutlamalar 1984 senesinden bu yana aralıksız devam ediyor.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.