İzmir'in ilklere imza atan köyü: O köy adını tarihe yazdırdı!

İzmir'in ilklere imza atan köyü: O köy adını tarihe yazdırdı!

Urla'nın köylerinden biri olan Bademler Köyü, adını tarihe yazdırmış bir köy. Köy hem UNESCO tarafından Türkiye'nin en temiz köyü seçilmiş, hem de Türkiye'nin tiyatrosu olan ilk köyü olarak tarihe geçmiş. Peki Bademler Köyü nerede?

Bademler Köyü, Urla'nın 9 km güneydoğusunda yer alır. Köy, Rumlar tarafından 'Pademlerya' olarak isimlendirilmiştir.

Bademler halkı 1820'li yıllara değin bu yörede göçebe olarak yaşamış ve tahtacılıkla uğraşmışlar. Çevre köyler için tekne, tokaç, dibek ve benzeri ürünler yapmışlar ve tahta biçmişler.

Köy halkı zamanla yerleşik hayata geçerken, köyün yakın çevresinde bulunan badem ağaçları nedeniyle de köyün adı Bademler olarak anılmış.

Bademler halkı tütün dikerek, zeytin sıkarak, yamaçlardan topladığı ada çayını satarak geçimini sağlamaya çalışmış. Sonrasında ise kurulan tarım kooperatifi sayesinde ciddi bir geçim kaynağı sağlamışlar.

KÖYDE FİLM DE ÇEKİLMİŞ

Bademler Köyü'nde film de çekilmiş. Necati Cumalı'nın Bademler köyünde yaşanan susuzluğu konu alan "Susuz Yaz" isimli kitabı 1963 yılında aynı adla sinemaya uyarlanmış. Bademler Köyü'nde çekilen filmde köylüler de rol alarak kendi dramlarını oynamışlar.

Hülya Koçyiğit'in sinemadaki ilk filmi olan Susuz Yaz, 1964 yılında Berlin Film Festivali'nin büyük ödülü olan Altın Ayı'yı kazanmış ve Türk sinema tarihinde uluslararası ödül kazanan ilk film olmuş.

TÜRKİYE'NİN EN TEMİZ KÖYÜ SEÇİLDİ

Bademler köyünde evlerin içi ve dışı beyaz boyalıdır. Temizliği ile dikkat çeken köy, UNESCO tarafından da 2012 yılında Türkiye'nin en temiz köyü seçildi.

Köyde aynı zamanda "Sivas Anı Ormanı" da oluşturulmuş. Ormanda hayatını kaybedenlerin üzerinde fotoğraflarının olduğu ağaçlar bulunuyor.

BU KÖYÜN MÜZESİ DE VAR

Köyde bir de Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzesi yer alıyor. Müzede tamamını çocukların yaptığı çamurdan oyuncaklar, sapanlar, leylek takırtısı, düdükler, kavallar, boncuklar, topaçlar gibi birçok oyuncak sergileniyor.

TÜRKİYE'NİN İLK KÖY TİYATROSU

Türkiye'nin ilk köy tiyatrosu da Bademler köyünde kurulmuş. Oyuncusu, dekorcusu, rejisörü, perdecisi hatta çoğu zaman yazarı da kendilerinden olmak üzere 1933 yılından bu yana tiyatroyla iç içe yaşıyor Bademler Köyü. İzmir'de henüz Devlet Tiyatrosu kurulmamışken, bu köyde tiyatro kuruluyor.

BADEMLER KÖYÜ'NÜN GELENEKLERİ

Köyde Hıdırellez, Deniz bayramı, Sultan Nevruz, Derme devşirme günü gibi gelenekler devam ettiriliyor. Bu günler köyde coşku ile kutlanırken, geç saatlere kadar eğlence sürer.

Bademler halkı deniz bayramı günü de Azmak koyuna gider. Yemeklerini de alıp sahile giden köy halkı, eğlencele bir gün geçirir.

Köyde bir de derme devşirme geleneği vardır. Her zaman yapılmasa da perşembe günleri kadınlar çeşitli kılıklara bürünür. Kimi asker olur, kimi yaşlı, kimi roman kılığına girer. Kapı kapı dolaşıp yemeklik malzeme toplanır ve bu malzemeler ile kazanlar dolusu yemek pişirilir. Pişirilen yemekler de gelen ziyaretçilere ikram edilir.

Bademler Köyü'ne nasıl gidilir?

Seferihisar-Urla arasında sefer yapan 732 numaralı ESHOT otobüsü ile köye gidebilirsiniz.

Aynı zamanda özel aracınızla hem Seferihisar yolu üzerinden hem de Urla yolu üzerinden köye ulaşabilirsiniz.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.