İzmir'in en mistik yerlerinden biri: Merkezde bir tarih yatıyor

İzmir'in en mistik yerlerinden biri: Merkezde bir tarih yatıyor

Tarihi çok eskilere dayanan İzmir'de çok sayıda tarihi kalıntı bulunuyor. Bu tarihi yerlerden biri de kent merkezinde bulunan Agora Ören Yeri. Peki Agora Ören Yeri nerede? Agora Ören Yerine nasıl gidilir? Agora Antik Kenti tarihçesi nedir?

İzmir'in geçmişi çok eskilere dayanıyor. Bu yüzden İzmir'in her köşesinde tarihi eserlere rastlamak mümkün. Bu tarihi yerlerden biri de tam İzmir'in göbeğinde yer alan Agora Ören Yeri. Peki Agora Ören Yeri nerede? Agora Ören Yerine nasıl gidilir? Agora Antik Kenti tarihçesi nedir?

Agora Ören Yeri, Kemeraltı ile Kadifekale arasında bulunuyor. Burası Helenistik ve Roma dönemlerinde idari, sosyal, kültüren ve dini işlevlere sahip bir kent merkeziymiş.

Büyük İskender'den sonra MÖ 4. yüzyılın sonunda kurulan Smyrna Antik Kenti'nin agorası, Smyrna'nın idari, siyasi, adli ve ticari merkezidir. Antik kentin merkezinde, bu bölgedeki ızgara kent planına uygun olarak dörtgen bir alanı kapsamıştır. Portikolarla çevrelenen alanın içinde önemli günler ve anlaşmalar için yapılan anıtlar, dini törenlerde Tanrı ve Tanrıçalar için sunu yapılan altarlar, kentin önemli şahsiyetlerini onurlandıran anıtlar ve heykeller, mermer oturma yerleri olan exedralar ile kentin saygı gösterdiği bir tanrının tapınak ve sunağı yer almıştır.

Burası merkeze yakın bir yerde üç kat halinde inşa edilmiş, İyon agoralarının en büyüğü olarak bilinir.

Agora’nın kuzey kapısındaki Tanrıça Vesta kabartmasının, ilk dönem kazılarda çıkarılan Zeus Sunağı kabartmalarının devamı olduğu anlaşılmıştır.

Ayrıca Tanrı Hermes, Dionysos, Eros ve Herakles heykellerinin yanı sıra; birçok erkek, kadın, hayvan heykeli, kabartma, figürin, mermer, kemik, cam, maden ve pişmiş toprak eser çıkarıldı.

Agora’daki ilk kazılar yapının kuzeybatı bölümünde, 1932-1941 arasında R. Naumann ve S. Kantar tarafından yapıldı. 1996-1998 arasında İzmir Müzesi adına kazılara kısa aralıklarla devam edildi ve 2002’den itibaren de müze tarafından kazılara yeniden başlandı.

Antik kentte bulunan yazıtlarda 178 depremi ile ilgili bilgiler de verilir. Kentte MS 178 tarihinde yaşanan büyük bir depremin ardından Agora, Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un destekleriyle yeniden ayağa kaldırılmıştır. Günümüze ulaşan kalıntıların çoğu, Roma Dönemi Agorası'na aittir. Smyrna Agorası, en geç 7. yüzyıla kadar genel karakterini korumuştur.

İzmir Agorası, 2020'de UNESCO tarafından "İzmir Tarihî Liman Kenti" adıyla oluşturulan miras alanının bir parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi.

Agora Ören Yeri nerede? Agora Antik Kenti nerede?

Agora Ören Yeri, İzmir'in merkezinde Konak ilçesinde yer alır.

Agora Ören Yeri'ne nasıl gidilir?

Agora Ören Yeri gayet merkezi bir konumda olduğu için ulaşımı çok kolaydır. Metro ile ulaşım sağlayabilir, Çankaya durağında indikten sonra kısa bir süre yürüyerek antik kente gidebilirsiniz.

Aynı zamanda Agora'nın önünden çok sayıda ESHOT otobüsü geçer. Bu otobüslerden bazıları 20-23-253-18-19-105-41-42-466 otobüsleridir.

Agora Ören Yeri giriş ücreti 2024?

Agora Ören Yeri'ne MüzeKart ile girebilirsiniz.

Agora Ören Yeri hangi günler açık?

Agora Ören Yeri her gün açıktır. Açılış saati 08:30, kapanış saati ise 17:30 olarak belirtilir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.