İzmir'de tehlike çanları! Acil önlem çağrısı yapıldı

İzmir'de tehlike çanları! Acil önlem çağrısı yapıldı

İzmir’deki binaların yaş ortalamasının yanı sıra zemin çökmesi, kent için büyük bir risk oluşturuyor. Uzmanlar, İzmir için acil önlem çağrısında bulundu.

İzmir’deki binaların yaş ortalamasının yanı sıra zemin çökmesi, kent için büyük bir risk oluşturuyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’in her yıl 1-1,5 santimetre arasında çöktüğünü ve bu durumun deniz seviyesindeki yükselişle birleştiğinde tehlike arz ettiğini belirtti.

'İZMİR ÇÖKÜYOR'

Prof. Dr. Yaşar, özellikle Alsancak Kordon ve diğer sahil bölgelerinin gelecek yıllarda sular altında kalma riskine dikkat çekti. Yaşar, "Deniz seviyesi dünyada her yıl yaklaşık 2,5 ile 3 milimetre arası yükselir. İzmir'de bu rakam 1,5 santimetrelere geliyor. Çünkü İzmir çöküyor. İzmir Basmane'den Alsancak'a kadar dolgu alanı. Dolgu alanları binaların ağırlığı da yüklendiği için yavaş yavaş çöküyor." diye konuştu.

SON YAĞIŞLAR UYARI NİTELİĞİNDE

Geçen kasım ayında yaşanan yağışlarda Alsancak’ta suyun 300-400 metre içeri girdiğini hatırlatan Yaşar, bunun bir uyarı olduğunu vurguladı. Yaşar, "Bir dahaki sefere daha çok su içeri girecektir. Basmane’de birkaç bin sene önce deniz kabuklarını görüyoruz. Bir zamanlar orası denizdi. Denizi ne kadar doldursanız doldurun, eğer önlem almazsanız deniz gelip alacağı yeri dolduracaktır" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.