İzmir’de 99 okula imam atandı: Flaş uygulama tartışma çıkardı

İzmir’de 99 okula imam atandı: Flaş uygulama tartışma çıkardı

İzmir Bornova’da Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı ve üç yıldır devam eden ÇEDES Projesi kapsamında 100’e yakın okula imam görevlendirilmesi, bazı kesimler tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararı ile 3 yıldır devam eden “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesi doğrultusunda lise, ortaokul, ilkokul ve anaokullarından oluşan 99 okulda imamların derslere girmesine tepki gösterdi. Sendikanın açıklamasında, “Laik eğitime ve laik yaşama müdahale anlamına gelen bu uygulama, pedagoji bilimine ve çocukların üstün yararına açıkça aykırıdır. ÇEDES uygulaması derhal iptal edilmelidir” denildi.

İzgazete.net’te yer alan bir habere göre Eğitim Sen, ÇEDES Projesi’ne karşı ses yükselteceklerini ve laik eğitimden taviz verilmeyeceğini duyurdu. Eğitim Sen 4 No'lu Şube’den yapılan açıklama şu şekilde: "Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 02.12.2024 tarihli okullara gönderdiği yazıda ÇEDES Projesi kapsamında okullara cami imamları görevlendirilmiştir. Lise, ortaokul ilkokul ve anaokullarından oluşan 99 okulda imamların derslere girmesi laik eğitim ve laik yaşama müdahale anlamına gelmekte olup; İlçemiz okullarında ısınma, temizlik, güvenlik, kalabalık sınıflar, öğretmen atanması noktalarında birçok sorun varken ve bu sorunları çözmek yerine Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilerimizin, zihinsel gelişim süreçlerine ve pedagoji bilimine aykırı bu uygulamaları gündemine almıştır.

DERHAL İPTAL EDİLMELİ

Basına da zaman zaman yansıyan, okul içinde ve dışında yapılan dini içerikli, toplu namaz etkinlikleri ve öğrencilere mezarlık temizletilmesi gibi etkinlikler çocukların zihinsel gelişimi açısından sakıncalıdır. Sınıflarda dini içerikli etkinlikler (sınıflarda Kâbe ve mezar maketleriyle yapılan etkinlikler) laik eğitime ve eğitim-öğretimin amaçlarına temelden aykırıdır.

Öğrencilerimizin iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda okul içinde ve dışındaki bu tür uygulamalara katılmasına izin verilmesi çocuğun üstün yararı ilkesine aykırıdır ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre doğrudan çocuk istismarı anlamına gelmektedir. Eğitim sisteminin belli bir dinin ve belli bir mezhebin kurallarına göre biçimlendirilmek istenmesi, çocuklarımızın dini etkinlikler üzerinden istismar edilmesi kabul edilemez bir durumdur.ÇEDES uygulaması anyasadaki laiklik ilkesine,din ve vicdan hürriyetine aykırı bir uygulama olup derhal iptal edilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle eğitim kurumları dini içerikli faaliyet ve etkinliklerin değil, pedagoji biliminin mekânları olmak zorundadır.Eğitim Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu ÇEDES uygulamalarına karşı birlikte tutum almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz."

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.