İzmir Körfezi’nde Yosun Tehlikesi: “Kışın Azalacak, İlkbaharda Yine Artacak”

İzmir Körfezi’nde Yosun Tehlikesi: “Kışın Azalacak, İlkbaharda Yine Artacak”

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde, kıyıya yakın bölgeler, sudaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla deniz yosunlarıyla kaplandı.

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde, kıyıya yakın bölgeler, sudaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla deniz yosunlarıyla kaplandı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, mevsimsel olarak yosun artışlarının İzmir Körfezi’nde yaygınlaşabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Taşkın, İzmir Körfezi'ne atık su ve derelerden gelen besleyici elementlerin yosunların çoğalmasına yol açtığını belirterek, “Yosunlar yıl içinde birkaç kez ortaya çıkabiliyor. Özellikle yaz aylarında bu artış daha belirgin. Kış aylarında bir azalma olsa da ilkbahardan itibaren yeniden yoğun bir artış olacaktır,” dedi.

YOSUNLAR EKOSİSTEMİ DENGELİYOR, ANCAK ZARARLARI DA VAR

Deniz biyoloğu Prof. Dr. Taşkın, deniz yosunlarının ekosistemi dengeleme işlevine sahip olduğunu vurgularken, aşırı çoğalmalarının çevreye zarar verebileceğini belirtti. “Yosunlar, körfezdeki besleyici elementleri ve kirliliği düzenlemesi açısından faydalı olabilir. Ancak aşırı artışları oksijenin tükenmesine ve balık ölümlerine yol açabilir,” diye konuştu.

KÖRFEZDE YOSUN ARTIŞI SÜRECEK

Prof. Dr. Taşkın, deniz yosunlarının mevsimsel olarak artış gösterebileceğini ve bu durumun görsel kirlilik yarattığını dile getirdi. Ayrıca, yaz sonunda ölen yosunların parçalanmasının oksijen tüketimine yol açtığını, bu da denizin diplerinde çamurumsu bir yapının ve kötü kokunun oluşmasına neden olduğunu ifade etti.

Çözüm önerisi olarak, karasal girdilerin kesilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Taşkın, “Atık ve deşarj sularını engelleyip, denizin dibindeki sedimenti tarama yöntemiyle temizlemek bu sorunu azaltacaktır. Besleyici elementler azaldıkça yosunlar da yavaş yavaş ortadan kaybolacaktır,” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.