İzmir Körfezi alarmda! Sebebi araştırıldı: İşte rapor sonucu

İzmir Körfezi alarmda! Sebebi araştırıldı: İşte rapor sonucu

DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün raporuna göre, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri, yüksek alg patlamaları ve kirliliğe bağlı olarak deniz ekosisteminin tehdit altında olduğunu gösteriyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü, 28 Ağustos-9 Eylül tarihlerinde İzmir Körfezi’nde gerçekleştirdiği araştırmalarla, balık ölümleri ve kötü kokunun nedenlerini ortaya koyan bir rapor hazırladı. 'Koca Piri Reis Araştırma Gemisi' ile yapılan incelemelerde, özellikle Balçova İnciraltı'ndan Karşıyaka Bostanlı’ya kadar olan bölgede 11 noktadan numuneler alındı.

Raporda, fitoplankton (mikroalg) patlamalarının Ege Denizi için kritik sınır olan litrede 1 milyon hücre miktarını aştığı ve bazı bölgelerde bu sayının litrede 10 milyona kadar ulaştığı tespit edildi. İzmir Körfezi’nde bu yıl yaşanan balık ölümlerinin nedeni olarak, bu alg patlamalarının deniz ortamında doğal olarak dağılmak yerine, çeşitli çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle uzun süreli ve geniş çaplı bir etki yaratması gösterildi.

SICAKLIK VE TUZLULUK NORMALİN ÜZERİNDE

Araştırmada, deniz suyu sıcaklığının ve tuzluluk oranının normalin üzerinde olduğu, suyun bulanıklık oranının ise yüksek olduğu vurgulandı. Ayrıca, yüksek seviyelerde amonyum azotunun arıtılmamış atık su girişine işaret ettiği belirtildi.

Deniz tabanında yapılan çalışmalarda, özellikle Karşıyaka ve Alsancak kıyılarında, kirlilik göstergesi olarak bilinen Varicorbula gibba türüne ait bireylerin yoğunluğu dikkat çekti. Bu bölgelerde deniz tabanında yüksek organik madde ve kil-çamur oranının da arttığı gözlendi.

ÖNLEM ALINMAZSA ÖLÜMLER SÜRECEK

Sonuç olarak rapor, İzmir Körfezi’nin ekolojik durumunun "kötü" olduğunu ve deniz ekosisteminin ciddi tehdit altında bulunduğunu belirtti. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, bu durumun daha da kötüleşebileceği ve körfezdeki balık ölümlerinin devam edebileceği ifade edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.