İzmir için kritik uyarı: Yağmur etki etmedi!
İzmir’in su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı, aralık yağışlarından yalnızca yüzde 1 oranında etkilendi. Uzmanlar, yeni yılda yağış beklese de barajların doluluk oranının yüzde 25’i geçmeyeceğini öngörüyor.
İzmir’in su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı, aralık yağışlarından yalnızca yüzde 1 oranında etkilendi. Uzmanlar, yeni yılda yağış beklese de barajların doluluk oranının yüzde 25’i geçmeyeceğini öngörüyor. Aralık ayında metrekareye 197,9 kilogram yağış düşmesine rağmen İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı'ndaki doluluk oranında kayda değer bir artış olmadı. 1 Aralık’ta yüzde 11,2 olan doluluk oranı, ay sonunda ancak yüzde 12,29’a yükselebildi.
Türkiye Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2025’in ilk aylarında güzel yağışlar beklenmesine rağmen bunun barajları doldurmayacağını belirterek, “Ocak ve şubat aylarında yağış miktarı artabilir ancak doluluk oranı en iyi ihtimalle yüzde 25 seviyelerinde kalabilir,” dedi.
SON 50 YILIN EN SOĞUK KIŞI KAPIDA
Prof. Dr. Yaşar, iklim koşullarının su üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, “Son 50-60 yılın en sert kışını yaşıyoruz. Hava sıcaklıkları düştükçe yağış miktarları azalıyor. Nisan ayında barajların doluluk oranı yüzde 25 seviyesine ulaşırsa bunu başarı sayabiliriz. Ancak bu yıl İzmir’i ciddi bir su sorunu bekliyor,” ifadelerini kullandı.
YERALTI SULARI ÇÖZÜM OLUR MU?
Barajların yeterli seviyede dolmaması durumunda yeraltı sularına başvurulacağını söyleyen Yaşar, bunun uzun vadeli etkilerine değindi: “Kuyuları daha da derinleştiriyoruz, bu durum hem enerji tüketimini artırır hem de ağır metallerin suya karışmasına neden olur. İzmir, suyun en pahalı olduğu illerden biri. Bu durum daha da maliyetli hale gelebilir.”
SUYUN BİLİMSEL KULLANIMI ŞART
Prof. Dr. Yaşar, su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılmasının zorunlu olduğunu vurguladı. “Barajlardan tarlalara giden sularda yüzde 60’a yakın kayıp yaşanıyor. Arıtma sularının mutlaka tarıma kazandırılması gerekiyor. Su varsa devlet var,” diyerek, yeni su kaynaklarının oluşturulması ve mevcut kaynakların verimli kullanılması gerektiğini ifade etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.