İstiklal Marşı nerede yazıldı? Mehmet Akif Ersoy kimdir?
Bugün 12 Mart İstiklal Marşı’nın 102. Yıldönümü olması sebebiyle insanlar, 12 Mart gününün anlam ve önemi nedir? Mehmet Akif Ersoy’un tarihimizdeki değeri nedir? Gibi sorular soruyor. Peki, İstiklal Marşı nerede yazıldı? Mehmet Akif Ersoy kimdir?
İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı’nın en önemli çarpışmalarından biri olan 6 Ocak 1921 tarihinde gerçekleşen 1. İnönü Savaşı sonrası Türkiye Büyük Milet Meclisi tarafından kabul edildi. Aynı zamanda, 12 Mart 1921 tarihinde milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı, ilk kez 2. İnönü Savaşı esnasında Batı Cephesinde görevli olan askerlere okundu. Bugün 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 102. Yıldönümü olması sebebiyle insanlar, 12 Mart gününün anlam ve önemi nedir? Mehmet Akif Ersoy’un tarihimizdeki değeri nedir? Gibi sorular soruyor. Peki, İstiklal Marşı nerede yazıldı? Mehmet Akif Ersoy kimdir? Tüm detaylar haberimizde:
İSTİKLAL MARŞI NEREDE YAZILDI?
Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı’nı Ankara’da kaleme aldı. Dönemin Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından gönderilen mektup sonrası ödül almama şartıyla şiiri yazmaya karar veren Mehmet Akif, Ankara’da bulunan Taceddin Dergâhı'ndaki odasına kapandı ve savaşın kazanılacağına olan inancını dile getirdiği şiirini yazdı.
MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?
Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Sarıgüzel semtinde dünyaya geldi. Babası Mehmet Tahir Efendi Akif’e, ebced hesabıyla doğum tarihini belirten “Ragif” adını verdi. Fakat bu isim, yaygın olmadığı ve güç söylendiği için annesi ve yakın çevresi, daha bilinen ve kolay bir isim olan ‘Akif’i kullandı.
Babası Fatih Medresesi müderrislerinden Mehmet Tahir Efendi, o dönemler Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Arnavutluk'un İpek kasabasına bağlı Şuşise Köyü'nden İstanbul'a geldi. Annesi Emine Cemile Hanım ise Buharalı Mehmet Efendi'nin kızı olarak Samsun'da doğdu.
1878 yılında, 4 yaşındayken Fatih'de Emir Buhari Mahalle Mektebi'ne başladı. Burada iki yıl eğitim gördükten sonra Fatih İbtidaisi'ne geçti. Aynı yıl babası ona Arapça dersleri vermeye başladı. Rüştiye’yi yani ortaokulu bitirdikten sonra dönemin gözde okullarından Mekteb-i Mülkiye (Siyasal Bilgiler Fakültesi)’nin âli kısmında bir müddet okudu ancak babasını kaybedince Halkalı’daki Baytar Mekteb-i Âli (Veterinerlik Fakültesi)’ne parasız yatılı olarak girdi ve bu okulu birincilikle bitirdi.
1893 yılında “Ziraat Nezâreti Umur-u Baytâriye Şubesi”nde (Ziraat Bakanlığı Veterinerlik İşleri) göreve başladı. “Umur-u Baytâriye Müdür Muavini”(Veterinerlik İşleri Müdür Yardımcısı) olarak sürdürdüğü görevinden 1913 yılında istifa etti.
1898'de 25 yaşında iken Tophane-i Amire veznedarı Mehmet Emin Bey'in kızı İsmet Hanım ile evlendi. Aynı yıllarda Maarif Dergisi'nde ve Resimli Gazete'de şiir yazıları ve Arapça, Farsça ve Fransızca'dan yaptığı çevirilen yayınlandı.
1923 yılında Abbas Halim Paşa’nın daveti üzerine Mısır’a gitti. 1929 - 1936 yılları arasında Kahire’deki ‘Câmiü’l-Mısriyye’ Üniversitesi’nde, Türkçe öğretmenliği görevinde bulundu. Akif, yıllar 17 Haziran 1936’yı gösterdiğinde ise İstanbul’a dönmeye karar verdi. İlerleyen yaşıyla beraber 27 Aralık 1936 tarihinde hayatını kaybetti. Cenazesi Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.
Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.