İstanbul’da deprem riski arttı mı?

İstanbul’da deprem riski arttı mı?

Maraş’ta yaşanan yıkıcı depremler sonrası insanlar beklenen büyük İstanbul depreminin ne zaman olacağı, Maraş’taki depremlerle beraber İstanbul’da da deprem olacak mı sorularını merak etmeye başladı. Peki, İstanbul’da deprem riski arttı mı?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olmuş ve yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Deprem sonrası insanlar depremzede vatandaşlara canla başla yardıma koşarken, bir yandan da beklenen İstanbul depremi ile ilgili meraklarını gidermeye çalışıyor. İstanbul’da deprem riski arttı mı? Sorularına ise uzmanlar tarafından yanıtlar verilmeye çalışılıyor. Peki, İstanbul’da deprem riski arttı mı? Tüm detaylar haberde:

istanbulda deprem riski arttı mı sorsunu cevaplayan naci görür

İSTANBUL’DA DEPREM RİSKİ ARTTI MI?

Kahramanmaraş merkezli 10 şehrin etkilendiği ve felaketle sonuçlanan deprem, akıllara İstanbul’da meydana gelmesi beklenen depremi getirdi. İnsanlar, bir yandan canla başla mücadele edip bölgeye yardım toplamaya ve göndermeye uğraşırken bir yandan da İstanbul’da beklenen depremin olma riski arttı mı? Sorularına cevap aramaya başladılar. Uzmanlar, depremin ne zaman gerçekleşeceğini bilemeyeceklerini söyleseler de yapılan tahminlerinin çok fazla uzun sürmeyeceğini bildirdi. Jeolog, sedimantoloji ve deniz jeoloğu bilim insanı Prof. Dr. Naci Görür, konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “İstanbul’da 7’nin üzerinde deprem olma olasılığı yüzde 80 oranına çıkmış durumda. İstanbul depremi de Maraş depremi gibi eli kulağında. İstanbul’da deprem olduğunda, Maraş ve çevre illerindeki depremden daha fazla hasar alırız” şeklinde konuştu.

istanbul sokaklarını gösteren fotoğraf

YAPI DENETİM HEMEN BAŞLAMALI

Konu hakkında uzmanlar, olası bir İstanbul depreminde sanayi, kent, ekonomi, yaşam ve nüfus yönünden büyük hasar alınabileceğini söylüyor. Deprem gerçekleşmeden evvel İstanbul ve çevre illerinde yapı ve denetim araştırmalarının hızla yapılmasını vurgulayan ilgililer, akıllara şu sözün gelmesini sağlıyor: “Bir İstanbul tüm Türkiye’ye yetişir. Ama Türkiye bir İstanbul’a yetişemez.”

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.