İstanbul alarm veriyor: Yüzde 55'e Geriledi

İstanbul alarm veriyor: Yüzde 55'e Geriledi

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı ortalama yüzde 55,65'e düşerek endişe verici bir seviyeye geldi. Kuraklığın etkisiyle özellikle Alibey Barajı'nda su seviyesi yüzde 23'e kadar geriledi.

İstanbul'un hayat damarı olan barajlar, kuraklık ve artan su tüketimi nedeniyle kritik bir dönemeçten geçiyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından açıklanan son verilere göre, kente su sağlayan barajlardaki ortalama doluluk oranı yüzde 55,65'e kadar geriledi. Bu oran, 6 Mayıs'ta kaydedilen yüzde 83,43'lük zirve noktasından önemli bir düşüşü işaret ediyor.

ALİBEY BARAJI'NIN DURUMU KRİTİK

Barajlar arasında en kritik durum, yüzde 23,31 doluluk oranıyla Alibey Barajı'nda yaşanıyor. Kuraklığın etkisiyle barajda suların çekildiği ve bazı bölgelerde toprakların kuruduğu gözlemleniyor. Diğer barajlarda da durum pek iç açıcı değil: Istrancalar'da yüzde 32,5, Kazandere'de yüzde 24,99 gibi düşük oranlar dikkat çekiyor.

CİDDİ ORANDA DÜŞÜŞ

İstanbul'un günlük su tüketiminin 3 milyon 427 bin metreküpe ulaşması, mevcut su kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunda endişeleri artırıyor. Kente su sağlayan baraj ve göletlerin toplam 868 milyon 683 bin metreküplük kapasitesine karşın, mevcut su miktarı 483,46 milyon metreküpe kadar düşmüş durumda.

BU YIL YÜKSELDİ AMA...

Son 10 yılın verilerine bakıldığında, 2023 yılının yüzde 35,36 ile en düşük doluluk oranına sahip olduğu görülüyor. Bu yılki oran geçen yıla göre bir miktar yükselse de, uzun vadeli bir iyileşme sürecinden bahsetmek henüz mümkün görünmüyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.