İslam’da sokak hayvanlarını öldürmek caiz midir? İşte yanıtı
Sokak hayvanları sorunu gündemden düşmezken, vatandaş çözüm bekliyor. Başıboş köpeklerin uyutulması kararı tartışma konusu olurken, “İslam’da sokak hayvanlarının hakları ve öldürülmesi caiz midir?” sorusu da merak konusu oldu.
Ülke gündeminden düşmeyen Sokak hayvanları sorunu, hala çözüme kavuşabilmiş değil. Özellikle son zamanlarda hayatını kaybeden veya ağır yaralanan çocukların aileleri çözüm beklerken, erişkin vatandaş da başıboş köpeklerin toplatılmasını, hatta uyutulmasını talep ediyor.
Peki, dinimiz İslam, sokak hayvanları hakkında ne diyor? Başıboş hayvanlarının uyutulması, dinimizce caiz midir? İşte, merak edilen sorunun yanıtı.
İSLAM’DA SOKAK HAYVANLARININ YERİ
İslam hukuku uzmanları, son dönemde kamuoyunda tartışma konusu olan sokak köpekleri meselesi hakkında görüşlerini paylaştı. Uzmanlar, İslam'ın hayvanlara karşı genel yaklaşımı ve özel durumlarda alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.
İslam hukukçuları, dinin temel prensiplerinin hayvanlara eziyet edilmesini ve sebepsiz yere öldürülmesini yasakladığını belirtti. Bununla birlikte, insan sağlığı ve güvenliği söz konusu olduğunda bazı istisnai durumların ortaya çıkabileceği vurgulandı.
Uzmanlar, İslam'da can güvenliğinin korunması gereken beş temel esastan biri olduğunu hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Toplumsal bir tehlike haline gelen başıboş veya saldırgan köpeklerin öncelikle devlet eliyle insanların yaşadığı bölgelerden uzaklaştırılması gerekmektedir."
İSTİSNAİ DURUM MEVCUT
Bu hayvanlar için uygun yaşam alanları oluşturulmasının mümkün olmaması durumunda, son çare olarak telef edilmelerinin dini açıdan caiz olabileceği bildirildi.
İslam hukukçuları ayrıca, devletin bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmemesi durumunda, bireylerin kendilerini veya yakınlarını korumak amacıyla tehlike arz eden köpeklere müdahale edebileceklerini belirtti.
HADİSLER MEVCUT
Peygamber efendimiz Hz. Muhhammed’in (s.a.v), sokak hayvanları hakkında çok net ve açık hadisleri mevcuttur.
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Medine döneminde, insanlar için tehdit oluşturan köpeklerin öldürülmesini emrettiği rivayet edilmektedir. Ancak bu emrin, ziraat, avcılık veya sürü koruma amaçlı kullanılan köpekleri kapsamadığı belirtilmektedir.
İslam hukukçularının çoğunluğuna göre, bu hüküm zamanla yumuşatılmış ve sadece insanlara zarar veren "yırtıcı" köpeklerle sınırlandırılmıştır. Bu görüş, Hz. Aişe'den rivayet edilen bir hadise dayanmaktadır:
"Dört hayvan vardır ki bunlar insanlara zarar verirler (fasıktırlar). Bunların, ihramlı olanlar veya olmayanlar tarafından öldürülmesi caizdir. Bunlar: çaylak, leş kargası, fare ve yırtıcı köpektir."
EFENDİMİZİN HADİSLERİ
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v), sokak köpekleri hakkında söylediği sözler ise şöyledir:
"Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur." (Sâlim derki: "Ebû Hüreyre (bu hadisi rivayet ederken): "...Veya ziraat köpeği" derdi,) çünkü o ziraat yapardı." [Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti'zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 (7, 187-188).]
"Sürü veya av veya ziraat köpeği dışında bir köpek besleyen kimsenin ecrinden her gün bir kırat eksilir." [Buhârî, Hars 3, Bed'ü'l-Halk 14; Müslim, Müsâkât 58, (1579); Ebû Dâvud, Sayd 1, (2844); Tirmizî, Ahkâm 4, (1490); Nesâî, Sayd 14, (7, 188, 189).]
“Resûlullah (sav), köpeklerin öldürülmesini emretti. Daha sonra, ‘Halkın bütün köpeklerle bir sıkıntıları yok’ buyurdu ve av köpeği ile çoban köpeğine izin verdi.” (Sahîh-i Müslim Muhtasarı, I,1573)
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.