İslam'da manevi derinliğin anahtarları: “Esma-ül Hüsna 5”

İslam'da manevi derinliğin anahtarları: “Esma-ül Hüsna 5”

Allah'ın 99 ismi, "Esma-ül Hüsna" olarak bilinen ve büyük önem taşıyan bir kavramdır. Bu isimler, Allah'ın sıfatlarını ve özelliklerini temsil eder. Bu haftaki köşemizde El-Celil, El-Kerim, El-Mucip ve El-Rakib esmalarını inceleyeceğiz. İşte detaylar:

Allah’ın her bir ismi, Allah'ın farklı bir yönünü vurgular ve inananların günlük hayatlarında ve ibadetlerinde rehberlik eder. İşte bu haftaki konumuz:

el-celil.jpg

ALLAHIN İSİMLERİNDEN “EL-CELİL”

EL-Celil, azamet sahibi, celalet ve ululuk sahibi demektir. Rahman suresi 55,78 Celal ve ikram sahibi Rabbinin adı ne yücedir. Esma-i Hüsna içinde Kebir, Celil ve Azim isimleri birbirlerine yakın anlamlar taşır. Kebir ismi şerifi Allah’ın zatının Celil ismi şerifi sıfatlarındandır. Azim ismi şerifi ise hem zatının ve hem de sıfatlarının kemalinin ifadesinde kullanılır. El Celil ismi şerifi kendisine hürmet edilen saygı duyuları uluhiyet, yücelik ve aşkınlığı herkes tarafından bilinen kabul edilen manalarına gelmektedir. Allah lafza-i celalinin anılmasından sonra bir saygı ifadesi olarak kullanılan Celle Celaluhü, Celle Şanuhü, Celle ve Ala ve Celle ifadeleri de azameti büyük şanı yüce ve ulu olan anlamına gelir. Rahman suresi 55,26,27 “Yer üzerinde bulunan her şey fanidir, yalnız celal ve ikram sahibi Rabbinin yüzü baki kalacaktır.”

el-kerim.jpg

ALLAHIN İSİMLERİNDEN “EL-KERİM ”

EL-Kerim, keremi, yardımı ve ikramı sonsuz olan hiçbir karşılık beklemeden veren, ihsan eden, cömertlikle eli açıklıkta tek olan, her türlü iyiliğin faziletin sahibi olan demektir. Neml suresi 27,40; “Şükreden ancak kendisi için şükretmiş olur. Nankörlük edene gelince o bilsin ki rabbim müstağnidir. Hiçbir şeye ihtiyacı yoktur kerimdir, çok kerem sahibidir.” El Kerimdir o yardımı, ikramı, cömertliği sonsuz olandır. O kullarını yaratıp onlara sonsuz nimetlerle ikramda bulunandır. O Malik el mülktür. O mülkünde ağırlayan ruhundan ruh üfleyen, can veren mülkünden mülk vererek insanların dünya hayatlarını ahiretlerine en büyük vasıta kılandır o ve öyle bir hükümdardır ki o rahmeti ile kuluna bu dünyayı nasıl geçirmesi gerektiğini de gösterendir. Tevbe suresi 9,111 “Allah müminlerden canlarını ve mallarını kendilerine cennet vermek üzere satın almıştır. Allah yolunda çarpışacaklar da öldürecekler ve öldürülecekler.”

el-rakib.jpg

ALLAHIN İSİMLERİNDEN “EL-RAKİB”

EL-Rakib, yarattıklarından bir an bile gafil olmayan her şeyi denetimi altında tutan gözleyip denetleyen kullarını bu denetimi ile koruyan bütün varlıkları üzerinde gözcü olan demektir. Nisa suresi 1 ayetinde “Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözeticidir.”

Hadis ilminde sünnetin esası olarak kabul edilen meşhur Cibril Hadisinde Cebrail (a.s) sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’e İslam’ı, imanı ve ihsanı sormuş sevgili Peygamberimiz de ihsanı şöyle anlatmıştır: “İhsan Allah’a onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da o seni mutlaka görüyor.”

Bu cümle ilahi gözetimin ve denetlemenin izahı olup kulluktaki zirvenin işaretidir kullukta bütün amaç bu zirveye ulaşabilmektir. Sen onu görmüyorsun ama o seni görüyor bugün ilmin vardığı noktada geliştirilen teknoloji ile Allah’ın kullarını nasıl her an denetim altında tuttuğunu ve kontrol ettiğini akıl yolu ile evlatlarımıza izah edilebiliyor, Ahzap suresi 52 ayetinde “Allah herşeyi görüp gözetendir.”

el-mucib.jpg

ALLAHIN İSİMLERİNDEN “EL-MUCİB”

EL-Mucip, kendine yalvaranların isteklerini veren kullarının dilek ve dualarına karşılık veren icabet eden demektir. Kulun bütün benliği ile yüce yaradana yönelerek ondan istek ve dileklerde bulunmasının İslam’ı literatürdeki adıdır dua. Allah’ın yüceliği karşısında kulun acziyetini itiraf etmesi sevgi ve yüreğini titreten bir saygı ile onun yardımını istemesidir dua. Allah ile kulu yani yaradan ile yaradılan arasındaki özel ve çok sıcak bağlantının adıdır dua, o yüce kudretin insana şah damarından yakın oluşunun hissedilişi ve o yakınlık duygusu ile huzuru buluşun adıdır. Aciz fani sınırlı olanın sınırsız yüce ve sonsuz bir kudretin sahibi ile kurduğu manevi köprüdür dua, sevgili Peygamberimizin (s.a.v) gül dudaklarından dökülüş şekli ile ibadetlerin en büyüğü ibadetin ta kendisi ve ibadetin özüdür iliğidir dua. Allah’ın lafzından isteyin zira Allah istenmesini sever.

 Yazar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.