İslam’da haram olan kavram “İsraf”

İslam’da haram olan kavram “İsraf”

Allah, kainattaki tüm varlıkları ve nimetleri insanoğlu için birer emanet olarak yaratmış ve bu nimetlerden dolayı bizi imtihan edeceğini bildirmiştir. Peki, İslam dininde israf ne demek? İsraf haram mı? İsraf neden haram? İşte detaylar:

Hayat, sağlık, evlat, mal mülk, makam mevki gibi nimetlerin hesabını ahirette vereceğiz. Nitekim Allah (C.C.) Kur'an'da "Sonra o gün nimetlerden hesaba çekileceksiniz" buyurmaktadır. Sevgili Peygamberimiz (S.A.S.) de "Kıyamet günü insanoğlu ömrünü nerede harcadığından, yaptığı işleri ne niyetle yaptığından, nasıl kazanıp nereye harcadığından, vücudunu ve sıhhatini nerede ve nasıl değerlendirdiğinden sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılamaz" buyurarak bu konudaki hassasiyetini vurgulamıştır. Peki, İslam dininde israf ne demek? İsraf haram mı? İsraf neden haram? Tüm detaylar haberimizde:

sraf-2.jpg

“HER ŞEY ÖLÇÜLÜ OLMALI!”

Dünya ve ahiret mutluluğumuz için İslam dini israfı yasaklamış ve her konuda iktisat ve itidali benimsemiştir. İktisat ve itidal, yeme içme, harcama, konuşma gibi bütün işlerde kişinin ölçülü olması demektir. İsraf ise herhangi bir konuda aşırı gitmek, doğru ve gerçek olandan sapmak, meşru sınırların ötesine geçmek, imkanları ve sahip olunan değerleri gerekli görülen yerler dışında veya gereğinden fazla harcama anlamına gelmektedir.

israf-4.jpg

İSRAFIN ZARARLARI

İsraf, nimetlerin ve kaynakların tükenmesine yol açar. Ekonomik sıkıntılara ve yoksulluğa neden olur. Çevre kirliliğine katkıda bulunur. Şükürsüzlüğe ve nimetleri küçümsemeye yol açar. Ahirette azaba sebep olabilir.

sraf-3.jpg

İKTİSAT VE İTİDALİN FAYDALARI

Nimetlerin ve kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlar. Ekonomik refahı artırır. Çevre kirliliğini azaltır. Şükür duygusunu ve nimetleri takdir etmeyi teşvik eder. Ahirette sevap kazandırır.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.