İslam, müminlere canlılara karşı merhametli olmayı emrediyor

İslam, müminlere canlılara karşı merhametli olmayı emrediyor

İslam, müminlere her şeyden önce kendilerine ve tüm canlılara karşı merhametli olmayı emrediyor. Katı kalplilik, acımasızlık ve başkalarını kırıp incitmek ise kesinlikle yasaklanmıştır.

İslam, müminlere her şeyden önce kendilerine ve tüm canlılara karşı merhametli olmayı emrediyor. Katı kalplilik, acımasızlık ve başkalarını kırıp incitmek ise kesinlikle yasaklanmıştır. Hayır, iyilik, ihsan ve kalp inceliği anlamlarına gelen merhamet, genel olarak acımak, esirgemek, korumak, affetmek, bağışlamak, nimet vermek, sevgi göstermek ve yardım etmek manalarında kullanılmaktadır.

ALLAH'IN MERHAMETİ HER ŞEYİ KUŞATMIŞTIR

Kuran'a göre şefkat ve merhametin asıl kaynağı, merhametlilerin en merhametlisi olan yüce Allah’tır. Allah’ın merhameti her şeyi kuşatmışken, yaratılmışlardaki merhamet, yüce Allah’ın engin merhametinin bir yansımasıdır. Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu durumu şöyle ifade etmiştir: "Cenabı Hak, rahmetini yüz parçaya ayırdı, bunun doksan dokuzunu kendi katında tuttu, bir cüzünü ise yeryüzüne indirdi. İşte bu bir cüz rahmet sebebi ile yaratılmışlar birbirine merhamet ederler. Hatta, atın süt emzirirken yavrusuna zarar vermemek için ayağını yukarı kaldırması bile bu yüzde birlik rahmetin eseridir."

Allah Rasulü, müminlerin birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücut gibi olduğunu belirtmiştir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.