İslam Memiş'ten "kaçak altın" uyarısı

İslam Memiş'ten "kaçak altın" uyarısı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, sosyal medya hesabından kaçak altınlara ilişkin uyarı yaptı. Peki, altının kaçak olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte bazı yöntemler...

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, sosyal medya hesabından kaçak altınlara ilişkin uyarı yaptı.

Memiş, paylaşımında "Altın ithalat yasağını fırsat görüp çevrenizden “Kaçak altın getirelim” veya “Varmış nasıl hallederiz?” diye çok teklif duyabilirsiniz. Cevabım kısa ve net. Kaşınmayın, işinize bakın" ifadelerini kullandı.

KAÇAK ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Damga ve Sertifika Kontrolü

Damga (Hologram ve Ayar Damgası): Yasal olarak satılan altınlar genellikle bir ayar damgası ile gelir. Bu damga, altının saflığını belirtir ve kaçak altınlarda eksik veya sahte olabilir. 22 ayar, 18 ayar veya 14 ayar gibi değerler damgada belirtilir. Kaçak altınlarda bu damgalar ya hiç olmaz ya da sahte olabilir.
Sertifika: Değerli taşlarla birlikte satılan altınlarda sertifika da verilir. Güvenilir satıcılardan alınan altınlarda sertifikalar bulunurken, kaçak altınlarda bu sertifikalar ya sahte olur ya da hiç verilmez.

Fiyat Farkı

Kaçak altın genellikle piyasa fiyatının çok altında satılır. Eğer bir altın ürününün fiyatı normalden çok daha ucuzsa, bu altının kaçak olma ihtimali vardır.

Mıknatıs Testi

Altın manyetik değildir, bu nedenle mıknatıs altına çekilmez. Kaçak veya sahte altınlarda altın dışındaki metaller kullanılmış olabilir, bu da mıknatıs tarafından çekilmesine neden olabilir. Bu basit bir test olsa da tam kesinlik sağlamaz.6.

Yoğunluk ve Renk Testleri

Yoğunluk Testi: Altının belirli bir yoğunluğu vardır (yaklaşık 19.32 g/cm³). Sahte veya kaçak altınlarda bu yoğunluk farklı olabilir. Kuyumcular yoğunluk testi ile altının saflığını tespit edebilir.
Renk Testi: Saf altın parlak ve sarı bir renge sahiptir. Ancak kaçak veya sahte altınlar, kaplama olabilir ve zamanla renk değiştirir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.