İslam dünyasında Mevlid Kandili heyecanı yarın yaşanacak

İslam dünyasında Mevlid Kandili heyecanı yarın yaşanacak

İslam aleminin en önemli günlerinden biri olan Mevlid Kandili, yarın dünya genelinde milyonlarca Müslüman tarafından idrak edilecek.

Mevlid Kandili, İslam toplumlarında asırlardır süregelen bir gelenek olarak kutlanıyor. Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12'nci gününe denk gelen bu özel gün, Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifini anmak için önemli bir fırsat sunuyor. Aynı zamanda bu önemli gün, Müslümanlar arasında peygamber sevgisinin kültürel hayata nasıl yansıdığını gösteren canlı bir örnek teşkil ediyor.

mevlid-kandili-2.jpg

TARİHİ VE KÜLTÜREL BOYUT

Mevlid kelimesi, sözlük anlamıyla "doğum yeri ve zamanı" anlamına geliyor. Ancak İslam kültüründe bu kelime, özellikle Hazreti Muhammed'in doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor. Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi devletleri dönemlerinde resmi törenlerle kutlanan Mevlid, zamanla zengin bir kültürel birikimin oluşmasına da vesile oldu.

mevlid-kandili-3.jpg

EDEBİYATTA MEVLİD GELENEĞİ

Türk ve Arap edebiyatında, peygamber sevgisini işleyen pek çok eser kaleme alındı. Bu eserler arasında özellikle Süleyman Çelebi'nin "Vesiletü'n Necat (Kurtuluş Vesilesi)" adlı mesnevisi, İslam toplumlarının büyük bir kısmında yoğun ilgi gördü. Bu eser, mevlid merasimlerinde besteli veya kendine has bir şekilde irticalen okunarak, geleneğin canlı tutulmasına katkı sağladı.

KANALLARDA ÖZEL YAYIN YAPILACAK

Yarın akşam saatlerinde çeşitli televizyon kanalları, yurdun dört bir yanındaki camilerden Mevlid Kandili için özel yayın yapacak. Camilerden yükselen mevlidler ve hoş sesler, evlerden de duyulmuş olacak.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.