İş stresine son: Biyofilik tasarımlı ofisler, iş stresi azaltıyor
Biyofilik tasarımlı ofislerde üretkenliğin artığını söyleyen İç Mimar Didem Tan, “Biyofilik tasarım anlayışı ile düzenlenen ofislerde, çalışanların enerjisi yükseliyor, iş stresi azaltıyor, verimi artırıyor” dedi.
Dönemimizde insanlar vakitlerinin büyük bir kısmını iş yerlerinde geçiriyor. Bu sebeple de iş yerinde yaratıcılığı, verimliliği ve mutluluğu arttırmak için çeşitli yollara başvuruluyor. Son dönemlerde oldukça yaygınlaşan Biyofilik tasarımlı ofislerde bunlardan birisi. Biyofilik tasarımda, çalışanların doğayla iç içe olmasını sağlayacak tasarımlar ile ofislerde ferah bir alan oluşturuluyor.
Biyofilik tasarımlı ofisler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan İç Mimar Didem Tan, “Biyofilik tasarımlı ofisler iş stresini azaltıyor, enerjiyi yükseltiyor ve verimi artırıyor. Bu tasarım anlayışıyla düzenlenen ofislerde üretkenlik, yaratıcılık ve mutluluk da artıyor. Araştırmalar Biyofilik tasarımlı ofislerde çalışanların daha az hastalık izni aldığını ve daha az devamsızlık yaptığını gösteriyor” dedi. Tan, Biyofilik tasarımlı ofislerin hem çalışanlar hem de işverenler açısından olumlu sonuçları olduğunu belirtti. Tan, ayrıca Bu tasarım yaklaşımının, ofis tasarımının geleceğinde önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.
İŞ VERİMİNİ ARTTIRIYOR
İç Mimar Didem Tan, Biyofilik tasarım ile mümkün olduğunca doğal veya yapay bitki örtüsünü iç mekânlara taşıyarak, kişilerin doğayla etkileşimin arttırdıklarını söyledi. Biyofilik tasarımlı ofislerin hem çalışanlar hem de işverenler açısından olumlu sonuçları olduğunu belirten Tan, şunları aktardı:
“Özellikle pandemiden sonra hepimiz evlerde çok fazla vakit geçirmeye başladığımız için biraz bunalıma soktu. Dışarıdan tamamen bağlantınızı kopardık. Çalışma ortamımızı evlere taşıdık. Home ofis çalışmaya başladık. Bu yüzden de madem bir dışarı çıkamıyoruz, o zaman dışarıyı içeriye getirelim dedik. Ofislerde verimliliği ve motivasyonu nasıl arttırabiliriz diye düşündük. Çünkü insanlar evlerinden çok iş yerlerinde vakit geçiriyorlar. İnsanın çalıştığı ortam psikolojisini çok etkiliyor. Psikolojimiz bozulunca ya da demoralize olunca motivasyonunuz da düşüyor. Bu da haliyle şirketin verimliliğini azaltıyor. Bu yüzden verimliliği arttırmak için doğal pastel renkler, toprak renkleri ve canlı renkleri bir araya getirerek bir tasarım ortaya çıkarıyoruz. Bunu yaparken de mümkün olduğunca dingin tonlar kullanarak yapıyoruz.”
SAĞLIĞI OLUMLU ETKİLİYOR
Biyofilik tasarım alanda sadece görsel bir estetik sunmadığını, bunun yanı sıra çalışanların ruhsal ve fiziksel sağlığına olumlu etkilerde bulunduğunu belirten Tan, sözlerine şu cümlelerle devam etti:
“Birçok akademik makale ve çalışmalarda da zaten doğayı taklit eden ortamların sağlık üzerindeki geliştirici ve olumlu etkilerini belirtiyor. Bilimsel çalışmalar da, doğanın güzelliklerinin iç mekân tasarımlarında doğrudan veya dolaylı öğelerin kullanılması konusunda destekliyor. Yapmış olduğumuz tasarımlar sayesinde stres seviyesi düşürülüyor, üretkenlik, yaratıcılık ve kişisel refahı artırabiliyor. Bu şekilde dizayn edilen ofislerde üretkenlik, yaratıcılık ve mutluluk da haliyle artmış oluyor.”
MEKÂNDA BİTKİ KULLANIMI ÖNEMLİ
“İç mekânlara doğadan ilham alarak oluşturulan Biyofilik tasarım, çalışma alanını daha sakin ve doğal hale getiriyor. Ayrıca, maliyetleri de düşürmüş oluyor” diyen Tan, “Bitki düzenlemeleri, iç mekân bahçeleri ve bitki örtüsü, alana estetik bir zenginlik sunuyor. Bitkiler, ortamdaki havayı değiştirirler. Bunun yanı sıra, çalışanların sağlığına ve iş yerinin genel kalitesine büyük katkı sağlar. O nedenle bitki kullanımı oldukça önemli bir detay. Ofiste bitki kullanımı mevcutsa, çalışanların izin alma oranlarını ciddi anlamda düşüyor. Çünkü insanlar mesai bitse de çıkıp gitsem diye düşünmüyorlar. Orada çalışmaktan keyif alıyorlar. Kendilerini evlerinde gibi hissediyorlar. Buraya nasıl olsa gelmek zorundayım. Burada bulunmak zorundayım, ödemelerim var. Lanet olsun diyerek uyanmak yerine daha pozitif uyanıyorlar diyebilirim” şeklinde konuştu.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.