İran'da Türk dönemi: Mesud Pezeşkiyan Cumhurbaşkanı seçildi

İran'da Türk dönemi: Mesud Pezeşkiyan Cumhurbaşkanı seçildi

Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan, 14'üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak İran'ı 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu.

Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan, 14'üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak İran'ı 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, dün gerçekleştirilen seçimlerin oy sayım işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

İslami, ülke genelindeki yaklaşık 59 bin sandıkta toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını bildirdi. Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy alarak yüzde 53,7 oy oranına ulaştığını belirtti. Muhafazakar aday Said Celili ise oyların 13 milyon 538 bin 179'unu alarak yüzde 44,4'te kaldı. Seçimlere katılım oranı yüzde 49,8 olarak kaydedildi.

1.jpg

PEZEŞKİYAN KİMDİR?

1954 yılında Mahabad'da doğan Pezeşkiyan, İranlı Türk bir ailenin çocuğudur ve Türk kimliğiyle gurur duymaktadır. Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Pezeşkiyan, İran-Irak savaşında hem doktor hem de muharip olarak görev yaptı. Savaş sonrasında genel cerrahi ihtisasını tamamladı ve 1993 yılında kalp cerrahisi uzmanı oldu. 1994-1999 yıllarında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı.

2016-2020 yılları arasında İran Meclis Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu süreçte nükleer anlaşma ve Batı'yla iyi ilişkileri savundu. 2021'deki seçimlerde adaylık başvurusu Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedildi. 1 Mart'ta yapılan milletvekili seçimlerinde yeniden Tebriz Milletvekili olarak seçildi.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.