İnsan hakları örgütü: "İsrail’in beyaz fosfor bombası kullanıyor"

İnsan hakları örgütü: "İsrail’in beyaz fosfor bombası kullanıyor"

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), video ve görgü tanıklarının ifadelerinden yola çıkarak İsrail’in, Lübnan ve Gazze’ye saldırılarında yasaklı olan beyaz fosfor bombasını kullandığını ileri sürdü.

ABD merkezli HRW'nin, dün yaptığı açıklamaya göre, İsrail’in Lübnan ve Gazze’ye operasyonları sırasında ‘Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi’ gereğince yasaklanan Beyaz fosfor bombasını kullandığını iddia etti. Açıklamada tespitin video ve görgü tanıkları ifadelerine dayandığı vurgulandı. HRW'nin açıklamasında, "Beyaz fosfor, yol açtığı ciddi yanıklar ve hayatta kalanlar üzerinde uzun vadeli kalıcı etkileri nedeniyle sivillere zarar verme potansiyeline sahip. Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinde kullanılması, uluslararası insancıl hukuk gerekliliklerini ihlal etmektedir" ifadeleri yer aldı.

“KORKUNÇ YARALANMALARA SEBEP OLUR”

HRW, beyaz fosfora dair yaptığı açıklamasında top mermileri, bombalar ve roketlerdeki fosforun oksijene maruz kaldığında tutuşan kimyasal bir maddeye dönüştüğünün belirterek “Beyaz fosfor kimyasal reaksiyon gösterdiğinde 815 derecelik yoğun bir ısı yaratır. Askeri amaçlarla kullanılan hafif ve kalın bir duman üretir, ancak aynı zamanda fosfor insanlarla temas ettiğinde korkunç yaralanmalara da neden olur” ifadelerini kullandı.

HRW, beyaz fosfor kullanımına dair detay vererek, “Havada patlayan beyaz fosfor, yerde patlayana göre daha geniş bir alanı kaplar ve büyük birliklerin hareketlerini maskelemek için kullanışlıdır. Ancak bunu yaparken yangın çıkarıcı etkileri daha geniş bir alana yayılır ve Gazze gibi nüfusun yoğun olduğu bölgelerde sivillere yönelik riskleri arttır” açıklamasında bulundu.

KULLANIMI YASAK

HRW, 1983 yılında yürürlüğe girmiş olan ‘Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi’ gereğince beyaz fosfor kullanımın yasak olduğunu vurgulayarak uluslararası hukuka göre havadan atılan yangın çıkarıcı silahların, sivillerin yoğunlaştığı yerlerde kullanımına ilişkin protokolün yeniden incelenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.