İmar barışı yapı kayıt belgesi sonrası yapılacak işlemler neler? Kat mülkiyeti nedir?
İmar barışında Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödendikten sonra yapılacak resmi işlemler neler? Kat mülkiyeti nedir? İmar barışı için kaç kişi başvurdu, imar barışından bu güne kadar ne kadar gelir elde edildi, kaç kişi Yapı Kayıt Belgesi aldı?
İmar barışına başvurular sona ererken, harç parasını yatırıp Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşlar “İmar barışı için harç yatırıldıktan sonra yapılacak resmi işlemler neler? İmar barışı için kaç kişi başvurdu, imar barışından bu güne kadar ne kadar gelir elde edildi, kaç kişi Yapı Kayıt Belgesi aldı?” sorusuna cevap arıyor.
Malum, 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamında bulunuyor.
Başvuru yapılan her yapı için devlet Yapı Kayıt Belgesi veriyor.
Yapı kayıt belgesi için ücret ödemek gerekiyor.
Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedeli; arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olacak şekilde hesaplanıyor.
İmar Barışı’na son başvuru tarihi 31.10.2018'di.
İmar Barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için başvurusunu yapıp, resmi süreci başlatmış olan vatandaşlar, başvuru ücretini hemen de ödeyebiliyor, 31.12.2018 tarihine kadar da yatırabiliyordu.
İmar Barışı başvuruları 8 Haziran 2018’de başlamıştı. Başvurular 19 Eylül tarihi itibariyle 5 milyon 160 bine ulaştı, devlet imar barışından 2 milyar 800 milyon lira civarında para topladı.
Peki, Yapı Kayıt Belgesi nedir?
Yapı Kayıt Belgesi ne anlama geliyor? Yapı Kayıt Belgesi için başvuru bedeli yani harcı ödendikten sonra başka hangi resmi işlemlerin yapılması gerekiyor?
Öncelikle belirtmek gerekir ki,
Yapı kayıt belgesi, İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulan belgenin adıdır.
İmar Barışı yasasına göre, Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz.
Ancak, Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
Yapı kayıt belgesi, kat mülkiyetine geçiş anlamına mı geliyor?
Bu sorunun cevabı, hayır.
Kat mülkiyeti nedir?
Şöyle: Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
Bu durumda, yani Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra kat mülkiyetine geçmek isteyenlerin yeni harçlar ödemesi ve bir dizi resmi işlemi yerine getirmesi gerekiyor.
Örneğin, ilgili bakanlık için yapıya ait kayıt bilgileri dosyasının hazırlanması, kayıt sistemine kayıt işlemi, mimari proje hazırlanması, zemin tespit tutanağı hazırlanması, bağımsız bölüm tutanağı, yapı kullanma izin belgesi gibi epey bir resmi işlem gerekiyor.
Yapı Kayıt Belgesi ile yetinen vatandaşların ayrıca bir resmi başvuruda bulunması gerekmiyor.
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.