İklim değişikliği Dicle-Fırat havzasında hidroenerji üretimini de vurdu

İklim değişikliği Dicle-Fırat havzasında hidroenerji üretimini de vurdu

Su Politikaları Derneği tarafından hazırlanan raporda Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarının elektrik üretiminin 30 yılda ortalama yüzde 25 azaldığı belirtildi. Başkan Yıldız, “Barajlar 30 yıl içinde 17 kez proje üretim kapasitesinin altında kaldı” dedi.

Su Politikaları Derneği tarafından hazırlanan “Dicle-Fırat Havzasında İklim Değişikliğinin Etkisi Artıyor” başlıklı raporda Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarının elektrik üretiminin 30 yılda ortalama yüzde 25 azaldığını tespit etti. Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Dr. Hasan Hüseyin Doğan, İlker Özel ve Hüseyin Özdemir tarafından hazırlanan raporda azalmanın nedenleri araştırıldı. Yapılan çalışmada Türkiye’de hidroelektrik enerjinin beşte birini üreten Fırat nehri barajlarında enerji üretiminin son 30 yıldır tedrici bir şekilde azaldığını tespit edildi.

222.jpg

30 YILDA 17 PROJE ÜRETİM KAPASİTESİNİN ALTINDA

İklim değişikliği Dicle-Fırat havzasında hidroenerji üretimini de vurmasıyla alakalı konuşan Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Hazırladığımız raporda, Fırat havzasındaki barajlardan üretilen enerjide sürekli azalmaya neden olabilecek birçok etki detaylı bir şekilde incelendi. Yaptığımız incelemede son 30 yıl boyunca oluşan bu tedrici azalmanın yaşanan kurak dönemler ve havzaya düşen yağışlardaki azalmadan kaynaklandığı ve sürmekte olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca raporda bu bölgede iklim değişikliği etkilerini inceleyen diğer birçok bilimsel araştırma sonuçlarına ve MGM tarafından bölge için yapılan kar yağışı analizlerine de yer verilmiştir. Raporda sözü edilen hidroenerji üretimindeki azalma eğiliminin bu sonuçlar ve analizler ile de uyumlu olduğu görülmüştür. Barajlar son 30 yıl içinde 17 kez proje üretim kapasitesinin altında üretim yapmış. Bu barajlar arasında yıllık enerji üretiminde tedrici azalmanın en fazla görüldüğü baraj Atatürk Barajı olmuştur. Atatürk Barajında son 30 yılın 9 yılındaki yıllık üretim miktarları 8,9 Gwh’lik kapasitenin yüzde 45 altında gerçekleşmiş” sözlerine yer verdi.

3.jpg

GAP BÖLGESİNE OLUMSUZ ETKİ

İklim değişikliği Dicle -Fırat havzasının hidropolitiği üzerinde de önemli etkiler yaratacağını belirten Yıldız, “Yaptığımız çalışma sonunda iklim değişikliği, sınır aşan bir nehir havzamızda hidro enerji üretimimizi azaltmaktadır. Bu durum GAP bölgesindeki sulama projeleri üzerinde de olumsuz etkisini gösterecektir. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nda sürdürülen sınır aşan suların tahsisi anlaşmalarında iklim değişikliği etkisinin de göz önüne alınmasına yönelik çalışmalar için somut bir örnek olmuştur. İklim değişikliği Dicle -Fırat havzasının hidropolitiği üzerinde de önemli etkiler yaratacak. Bölgedeki su kaynakları üzerinde oluşan bu baskının ülkemizde suyun sektörel tahsisine ve bölge hidropolitiğine etkilerinin detaylı olarak incelenmesi ve mevcut planların buna göre güncellenmesi büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

ELEKTRİK ÜRETİMLERİNDE SON 30 YILDA AZALMA

Çalışmada sürekli azalmaya neden olabilecek hususlar detaylı olarak ele alındığını dile getiren Yıldız, “Keban, Karakaya ve Atatürk Barajlarının toplam yıllık elektrik üretimlerinde son 30 yıldır tedrici bir azalma görülmektedir. Bu çalışmada bu sürekli azalmaya neden olabilecek hususlar detaylı olarak ele alınmıştır. 2019 yılında bölgedeki akım verilerindeki değişim üzerinde yaptığımız ve yayınladığımız bir çalışmanın sonuçları da bu değerlendirmeye dâhil edilmiştir. Barajların yer aldığı Fırat Nehri havzasında Meteoroloji Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen bir çalışma kapsamında elde edilen yıllık ortalama kar yüksekliğindeki değişimler ve analizler de incelendi. Bunun yanı sıra Dicle ve Fırat havzasındaki kuraklığın iklim değişikliği etkisi ile oluştuğunu ileri süren son bilimsel çalışmalar da incelendi” ifadelerini kullandı.

“PLANLARIN GÜNCELLENMESİ GEREKİYOR”

Bölgede su kaynakları üzerinde oluşan baskının suyun sektörel tahsisine ve bölge hidropolitiğine etkilerinin detaylı olarak incelenmesi ve planların buna göre güncellenmesi büyük önem taşıdığını söyleyen Yıldız, “2019 yılında yaptığımız bilimsel çalışmanın sonuçları ve diğer bilimsel çalışmaların sonuçları ile MGM tarafından bölge için yapılan kar yağışı analizleri Dicle-Fırat havzasındaki hidroklimatolojik değişiklikler konusunda birbiri ile uyumlu sonuçlar vermiştir. Fırat havzasındaki barajların enerji üretimindeki azalmaya neden olabilecek birçok etki detaylı bir şekilde incelenmiş ve bu tedrici ve sürekli azalmanın yaşanan kurak dönemler ve havzaya düşen yağışlardaki azalmadan kaynaklandığı ve sürmekte olduğu sonucuna varılmıştır” diyerek sözlerini noktaladı.

Rüveyda Aslıipek / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.