İkinci el araç ticareti için yeni dönem

İkinci el araç ticareti için yeni dönem

İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bugüne kadar zorunlu olan Güvenli Ödeme Sistemi, artık tüm kullanıcılar için zorunlu hale geldi. Uygulamanın amacı, alıcı ve satıcı arasındaki ihtilafları önlemek ve tüketici mağduriyetlerini azaltmak olacak.

Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el araç piyasasında güven ortamı oluşturmayı ve tüketici mağduriyetlerini önlemeyi amaçlıyor. Bu sistem, ödeme süreçlerinde alıcı ve satıcı arasındaki ihtilafları, nakit taşıma sorunlarını, sahte para risklerini ve satış bedelinin ödenmemesi gibi olumsuz durumları ortadan kaldırmayı hedefliyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Sistem satıcının güvenli ödeme sürecini başlatmasıyla devreye girecek. Alıcı notere gitmeden önce satıcıdan aldığı referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanmasının ardından güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına aktarılacak.

BANKALARIN ROLÜ

Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzalayan bankalar, elektronik para veya ödeme kuruluşları da sisteme dahil olacak. Her bir işlem için satıcıdan alınacak ücret 105 lira olarak belirlenmişken, bu ücretin 52,5 lirası Türkiye Noterler Birliği’ne işlem katılım payı olarak aktarılacak.

İPTAL SÜRECİ VE GERİ İADE

Eğer satış işleminden cayılırsa, sistem üzerinden yapılan başvuru iptal edilebilecek ve alıcı tarafından yatırılan tutar ilgili banka, elektronik para veya ödeme kuruluşu tarafından geri iade edilecek. Başvuru oluşturulduktan sonra bilgilerde değişiklik yapılamayacak; bu nedenle mevcut başvurunun iptal edilip yeni bir işlem başlatılması gerekecek.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.