İkinci 15 Temmuz vakası yaşandı: Halk sokaklara indi

İkinci 15 Temmuz vakası yaşandı: Halk sokaklara indi

Güney Amerika ülkelerinden biri olan Bolivya’da darbe girişimi yaşandı. Halka yapılan çağrılarla Bolivyalılar sokağa indi. Darbe girişimi engellenirken, sokaklardaki askerler birliklerine döndü. Bolivya’daki olay, 15 Temmuz’a benzetildi.

Bolivya’da bir grup cuntacı asker, seçilmiş hükümete darbe girişiminde bulundu. Ülkede iki gün önce görevden alınan darbeci General Jose Zuniga’ya bağlı askerlerin sokağa dökülmesi, Bolivyalı vatandaşlara takıldı. Yapılan çağrılara kulak veren vatandaşlar sokağa inerek ülkelerini kurtardı.

bolivya-2.jpg

Bolivya’da meydana gelen bu olayın, yaklaşık 8 yıl önce Türkiye’de gerçekleştirilmeye çalışılan 15 Temmuz darbesine benzetildi. Bolivya Devlet Başkanı’nın vatandaşlara yaptığı sokağa çıkma çağrısı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz gecesindeki konuşmasının tekerrürü şeklinde yorumlandı. Darbe girişimi başarılı olamazken, askerler yeniden birliklerine döndü.

bolivya-3.jpg

BOLİVYA’DA ERDOĞAN ESİNTİSİ

Darbe girişimi, Türkiye'de 15 Temmuz 2016'daki askeri kalkışmaya benzetildi. Devlet Başkanı Arce'ın halkı meydanlara çağırması ve direnişin öncülüğünü yapması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz'daki duruşuyla karşılaştırıldı.

bolivya-4.jpg

Başarısız darbe girişimi, Türkiye'nin darbelere karşı koyma konusunda uluslararası alanda öncü bir rol oynadığının da bir göstergesi olarak yorumlandı. Sosyal medyada yapılan yorumlarda, "Erdoğan, Dünya'ya darbeye nasıl müdahale edileceğini öğretti" ifadeleri yer aldı.

“HALKIMI MEYDANLARA DAVET EDİYORUM”

15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’de yaşanan hain darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın o gece CNN Türk’ten yaptığı yayınla vatandaşlara hitap etmesiyle birlikte tersine dönmüştü. Erdoğan, Hande Fırat ve Abdülkadir Selvi’nin programında şu ifadeleri kullanmıştı:

bolivya-5.jpg

“Ben şu anda ülkemin Cumhurbaşkanı olarak şunu çok açık net söylüyorum, kurucusu olduğum partinin tüm mensupları, bunun yanında milli iradeyi oluşturan cumhurun kendisini özellikle şehirlerimizin meydanlarına davet ediyorum ve şehirlerimizin meydanlarında biz halkımızla el ele olacağız ve bu kalkışmayı yapanlara gereken dersi orada vereceğiz. Başkomutan olarak milletime çağrı yapıyorum; meydanlara gelin, meydanlarda bunlara en güzel cevabı verelim. Ben de meydanda olacağım. Bu darbe girişiminin başarılı olacağına inanmıyorum. Tarih boyunca darbecilerin hiçbiri başarılı olamamıştır.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.