İki kardeş organ nakli ile hayata tutundu

İki kardeş organ nakli ile hayata tutundu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde son dokuz ayda böbrek nakli olan iki kız kardeş, sağlığına kavuştu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde son dokuz ayda böbrek nakli olan iki kız kardeş, sağlığına kavuştu. Balıkesir’den gelen Mevlüde Talan ve Ümmühan Ulacık, beyin ölümü gerçekleşen hastaların bağışladığı organlar sayesinde diyaliz bağımlılığından kurtuldu. ÇOMÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, organ bağışının önemine vurgu yaparak halkı daha duyarlı olmaya çağırdı.

ORGAN BAĞIŞI İLE HAYATA DÖNEN HİKAYELER

Mevlüde Talan’a 11 yıl önce doğum sırasında hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği teşhisi konmuş ve o zamandan beri diyaliz tedavisi görmüştü. 3,5 yıl önce nakil listesine giren Talan, dört kez uygun böbrek beklese de doku uyumsuzluğu nedeniyle nakil gerçekleşemedi. Balıkesir'de beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin bağışıyla 9 ay önce yapılan nakil, Mevlüde Talan’a yeni bir başlangıç sundu. Aynı durumda olan kız kardeşi Ümmühan Ulacık ise dört yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi almıştı. Ulacık, 23 Ekim'de kendisine yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuştu.

“ORGAN BAĞIŞI ÇOK ÖNEMLİ”

Prof. Dr. Cabir Alan, Türkiye’de organ bağışının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Son dönem böbrek yetmezliğinde en etkili tedavi organ naklidir, ancak organ bağışı az olduğu için çoğu nakil canlı vericilerden yapılmak zorunda kalıyor. Her iki hastamızı da kadavradan böbrek nakli ile hayata döndürdük” dedi.

“DİYALİZ HAYAT KONFORUNU ÇOK ETKİLİYOR”

Organ bağışı sayesinde sağlığına kavuşan Ümmühan Ulacık, “Organ bağışı bana çıktığı için çok mutluyum. Diyaliz süreci zor ve neredeyse hiç su içemiyordum. Şimdi nakil sayesinde üç litre su içebiliyorum” dedi. Aynı zorlu süreci yaşayan Mevlüde Talan ise “Nakil sonrası yapamadıklarımı yapabilmek çok güzel. Kardeşimin de sağlığına kavuşması beni çok mutlu etti. Herkesin organ bağışına duyarlı olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE ORGAN BAĞIŞI RAKAMLARI

Prof. Dr. Alan, Türkiye’de her yıl yaklaşık 85 bin kişinin diyalize girdiğini ancak yalnızca 4 bin 500 böbrek nakli yapılabildiğini belirtti. Beyin ölümü gerçekleşen her beş kişiden sadece birinin organlarının bağışlandığını vurgulayan Alan, halkın organ bağışına daha duyarlı yaklaşmasının, bekleme listelerindeki hastalar için umut olduğunu ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.