Hüseyingazi Türbesi ve Dağı nerede, nasıl gidilir?

Hüseyingazi Türbesi ve Dağı nerede, nasıl gidilir?

Dağ ve mağaralar, geçmiş dönemlerde yaşamış önemli kişilerin hem dünyanın karmaşasından arınmak hem de dini ibadetlerini yerine getirmek amacı ile kullandıkları önemli yerlerdir. Peki, Hüseyingazi Türbesi ve Dağı nerede, nasıl gidilir?

Ankara'nın Mamak ilçesinde yaşadığı bilinen Anadolu erenlerinden Hüseyin Gazi'nin bölgede kendi adını taşıyan bir dağ, bir türbesi ve onun şanını anlatan çeşitli anlatılar mevcuttur. Peki, Hüseyingazi Türbesi ve Dağı nerede, nasıl gidilir?

Bulunduğu konum itibari ile Ankara'nın çoğu bölgesinin kuşbakışı görülebildiği Hüseyingazi Dağı’nı gezmeye ve tanımaya başlayalım.

huseyingazi-turbesi-ve-dagi-nerede-nasil-gidilir-2.jpg

BİR EĞİTİM YUVASI

Bu mükemmel ilahi yapının içerisinde bir adet tekke bulunmaktadır. Hüseyingazi Dağı, 13. yüzyılda hem okul işlevi görmüş hem de insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmuştur. Hüseyingazi tekkesi diğer Bektaşi tekkeleri gibi çoğu kez hizmete kapatılmış ve yeniden açılmıştır. 1378 yılında tamir edilen tekkenin hemen girişinde bir kitabede yazılıdır.

HÜSEYİNGAZİ’Yİ RÜYASINDA GÖRÜR

Çevre halkından edinilen bilgilere göre, Kalaba semtinde yaşayan dönemin Ankaralı zenginlerinden biri hacca gideceği sırada rüyasında Hüseyingazi’yi görür. Rüyasında Hüseyingazi hacca gitmemesini ve onun türbesini yapmasını söyler. Bu rüya 3 gece devam eder ve rüyadan etkilenen adam söylenileni yapmaya koyulur. Zorlanarak da olsa türbenin yıkık dökük yerlerinin tamirini tamamlar. Türbenin orijinali Selçuklu mimarisi ile yapılır ancak bu kez cami kubbesi biçiminde yapılmıştır. İnsanlar 1925 yılından bu döneme kadar çeşitli adaklar ve kurbanlar ile geleneklerini yaşatmaya devam etmişlerdir.

huseyingazi-turbesi-ve-dagi-nerede-nasil-gidilir-3.jpg

ÜRÜNLERİ HALA SERGİLENİYOR

Hüseyingazi Tekkesi eşyaları hala günümüzde de sergilenmekte olup Ankara Etnografya müzesine taşınmıştır. Tekkenin kapatılmasının ardından bunu fırsat olarak gören hırsızlar Hüseyingazi Türbesi'nde bulunan çeşitli malzemeleri yağmalamışlar ve zarar vermişlerdir. Türbe duvarları günümüzde dahi bu izleri taşımaktadır.

HÜSEYİNGAZİ TÜRBESİNE NASIL GİDİLİR?

Ankara Mamak’ta bulunan Hüseyingazi Türbesi’ne gitmek isteyen vatandaşlar 312 ve 321 numaralı EGO otobüs hatları ile kolayca ulaşabilir.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum