Hipotermi nedir? Hipotermi nasıl oluşuyor?

Hipotermi nedir? Hipotermi nasıl oluşuyor?

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli yıkıcı deprem sonrası enkaz altında kalarak kurtarılmayı bekleyen vatandaşlar bir yandan da çetin soğuk kış günleri ile mücadele ediyor. Havaların soğuk olması hipotermi riskini yükseltiyor. Peki, hipotermi nedir?

9 saat arayla gerçekleşen iki büyük depremle birlikte binlerce bina enkaza dönüştü. Özellikle gece 04.17 sularında gerçekleşen ilk depreme uykularında yakalanan binlerce insan enkaz altında kaldı. Deprem sonrası elektrik, su ve doğalgaz bağlantılarının kesilmesinin yanı sıra birde zorlu kış aylarının soğuğu ile mücadele etmek zorunda kaldılar. Deprem bölgesinin bu aylarda soğuk ve yağışlı olması da kurtarılma umuduyla saatlerdir bekleyen insanların işlerini biraz daha zorlaştırdı. Havaların bu kadar soğuk ve yağışlı olması hipotermi riskini oldukça yükseltiyor. Peki, hipotermi nedir? Hipotermi nasıl oluşuyor? Tüm detaylar haberimizde:

Hipotermi nedir konusunu anlatan fotoğraf

HİPOTERMİ NEDİR?

Deprem sonrası soğuğa karşıda mücadele eden depremzedeler ile akıllara gelen hipotermi, vücuttaki ısının 35 derecenin altına düşmesi şeklinde açıklanabilir. Soğuk havada uzun süre korumasız kalan insanlarda görünür. Hipotermi geçiren bir bireye hemen müdahale edilmediği takdirde kalp ritim bozukluğu, kalp yetersizliği sonucu ani kalp durmasına sebebiyet verebilir.

Hipotermi ile soğuk ilişkisini anlatmak için soğukta kalan insan fotoğrafı

HİPOTERMİ NASIL OLUŞUYOR?

Hipotermi vücuttaki ısının 35 derecenin altına düşmesiyle oluşan bir şok geçirme durumudur. Normalde hipotermi bir hastalık değildir. Soğuk, yağışlı ve rüzgârlı zamanlarda bireyin vücut ısısının düşmesi ile ortaya çıkar. Özellikle baş ve boyun bölgesinden soğuk alan insanlar vücut ısısını en çok kaybedenler olarak bilinir. Çünkü soğuk, en çok bu bölgelerden girer. O yüzden soğuk kış günlerinde şapka ve kaşkol tarzı giysilerle bu bölgelerin korunması uyarısı yapılır. Vücuttaki ısısı düşen insan, hipotermik belirtiler hisseder. Soğuk havada titremeyle başlayan hipotermik durum, titremenin durmasıyla aklını kullanamamaya ve zihinsel olarak farklı düşünmeye başlar. Bu durum ilerledikçe birey bilincini kaybetmiş olur. Kalp ritim bozuklukları ile de kalp krizi geçirme riski çok yüksektir. Hemen müdahale edilmediği takdirde birey hayatını kaybedebilir.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.