Haymana Belediyesi’nde tarihi yanılgıdan dönüş
Haymana’nın Culuk mahallesinde yaşandığı tezini sunan Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Gümüşçü ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Doç. Dr. İlker Yiğit, Haymana Belediyesi’nin desteğiyle bölgede saha çalışmalarına başladı.
Osmanlı Devleti ile Timur Devleti arasında 1402 yılında yapılan Ankara Savaşı’nın Haymana’nın Culuk mahallesinde geçtiğini öne süren Prof. Dr. Osman Gümüşçü ve Doç. Dr. İlker Yiğit’in tezleri üzerine harekete geçen Haymana Belediyesi, iki hoca ile iletişim kurarak kendilerini Haymana’ya davet etti. Hafta sonu, iki hocanın ve Haymana Belediyesi uzmanlarının içinde yer aldığı bir ekip, Culuk mahallesinde saha araştırmalara başladı.
“YANLIŞ ÇEVİRİDEN KAYNAKLI TARİHİ BİR HATA”
Ankara Savaşı’nın geçtiği yerle ilgili mevcut görüşün yanlış bir çeviriden kaynaklandığını düşündüklerini belirten Prof. Dr. Gümüşçü; “Bizim en temel dayanağımız Timur’un tarihçisi Nizamettin Şami. Timur’un yanından ayırmadığı Şami, Ankara Savaşı’nın geçtiği yerden bahsederken ‘Timur Culuğ arazisine kondu’ diyor. Şami’nin kitabını 1940’lı yıllarda Türkçe’ye çeviren Necati Lugal, çeviriye koyduğu dipnotta bu ifade için ‘Culuğ diyor ama bu herhalde Çubuk olacak.’ ifadesiyle kendi düşüncesini kitaba ekliyor. Oysa Nizamettin Şami, açık açık Culuk diyor. Bir diğer önemli bilgi de Osmanlı tarihçisi Neşri’nin eserinde; ‘Yıldırım otağını Sivriler’e kurdu.’, Timur için de ‘suyun başını tuttu’ ifadelerini kullanıyor. Sivriler denilen yer, bugün Culuk mahallesindeki Sivritepe’dir. Suyun başı dediği yer ise Mogan ve Eymir gölleri olsa gerektir. Çünkü en önemli su kaynakları bu göllerdir. Çubuk çayının iki orduya yetmesi mümkün değil. Dolayısıyla tarihçilerin bahsettiği su kaynakları buralar. Erken Osmanlı kroniklerinde Çubuk adı zaten geçmiyor” dedi.
“ARAZİDEKİ TOKONOMİK VERİLER DE İŞARET EDİYOR”
Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Yiğit ise arazideki verilerin de Haymana’yı işaret ettiğini belirterek “Yıldırım Beyazıt’ın ordusunun konakladığı yer için kaynaklarda geçen kurak çöl, kuru çöl ve Kerbela gibi tepelerin, bugünkü Culuk mahallesi ve civarında olması, bu noktada elimize ulaşan önemli ipuçlarıdır. Sahada yapacağımız kazı çalışmalarında 600 senelik bir savaş aleti, bir şehitlik vs… bulduğumuzda iddiamızı bilimsel olarak ispatlamış olacağız” diye konuştu.
Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.