Havuzda gizli tehlike: Sakın bunu yapmayın!

Havuzda gizli tehlike: Sakın bunu yapmayın!

Son günlerde artan kusma, ishal, ateş şikayetleri nedeniyle hastane acilleri dolup taştı. Uzmanlar, vatandaşları temiz olmayan deniz ve havuza girmemeleri konusunda uyarıyor.

Sıcakların artmasıyla birlikte bakteri ve virüslere bağlı gelişen ateş, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ishal vakalarında artışlar yaşanıyor. Serinlemek için göle, denize ya da havuza giren vatandaşlar daha sonra şiddetli kusma yaşayarak hastaneye koşuyorlar. Uzmanlar “Temizliğinden emin olmadığınız denize ve her gün klor kontrolü yapıldığı ilan edilmeyen havuza sakın girmeyin” uyarısında bulunuyor.

DENİZDE KOLİ BASİLİ ÖN PLANDA

Kirli sulardaki en önemli hastalık nedeninin koli basili bakterisi olduğunu söyleyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık “Kusma, dışkıda kan, mide krampları ve ishalle kendini gösteren koli basilinin bazı alt tipleri hayatı tehdit eden hastalıklara da sebep olabilir” dedi.

Dışkı yoluyla bulaşan koli basili havuz ve denizdeki kirliliği kolayca tespit etmeye yarayan bir test olarak da kullanılır. Prof. Dr. Balık “Çeşme suyu, havuz ya da deniz suyunda koli basili bulunuyorsa, bu sulara dışkı karıştığı anlamına gelir. Eğer bir sahilde havuz suyunda koli basili varsa bu denize girmek risktir. Plajın bulunduğu yerdeki belediyelerin suyun temizliğini ölçerek, mide ve bağırsak hastalıklarına yol açan etkenler açısından temiz olduğunu göstermesi gerekir” açıklamasını yaptı.

HAVUZUN KLOR DÜZEYİ DÜŞMEMELİ

Havuzlarda düzenli klorlama kontrolünün yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Balık “Havuzların kenarında bulunan ve günlük sıcaklık, havuz suyu sıcaklığını belirten ışıklı tabelalarda havuzun klor düzeyi de belirtilmiş olmalıdır. Havuza girerken duş alınması ya da en azından ayakların daha yoğun klorlu bir bölüme sokularak havuza girilmesi ile virüs ve bakterilerle bulaşan hastalıkların havuzlardan yayılmasını engellenir” diye konuştu.

KOLERA VE TİFO DA BULAŞIYOR

Kirli sulardan ve çiğ yenilen gıdalardan bakteri bulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Balık “Bunlar arasında tifo, dizanteri, kolera, koli ve stafilokok gibi bakterilere bağlı besin zehirlenmeleri ya da bağırsak enfeksiyonları, nörovirüs gibi virüslere bağlı yine bulantı ve kusma ile seyreden hastalıkları sayabiliriz” dedi.

DENİZE GİRMEDEN ÖNCE MUTLAKA BU SİTEYE BAKIN

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Yüzme Suyu Takip Sistemi ile vatandaşın korunması, sudaki kirleticilere karşı tehlikenin önlenmesi maksadıyla sağlık müdürlükleri aracılığıyla deniz ve göl kıyısındaki yerleşimlerde sezon boyunca yüzme suyu kalitesini bakteriyolojik açıdan izliyor. Elde edilen bilgiler, bakanlığın https://yuzme.saglik.gov.tr/ sitesi üzerinden yayınlanıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.